Naar de inhoud

ANBI Logo

Analyse van NKCV-studies bevestigen dat CGT+ niet effectief is voor CVS ('ME')

3 februari 2018, Analyse van vijf spraakmakende NKCV-studies bevestigen dat CGT+ niet effectief is voor CVS ('ME')

Frank Twisk en Lou Corsius,2-2-2018

Een grondige analyse van de vijf meest spraakmakende studies van het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV)
toont aan dat de combinatie gedragstherapie en ‘stapsgewijze revalidatie’ (CGT+) geen enkel objectief (positief) effect heeft op de (uitzichtloze) situatie van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

De uitkomsten van de analyse bevestigen het beeld van de omstreden PACE-trial: de (vergaande) conclusies m.b.t. de veronderstelde positieve effecten van CGT+ worden op geen enkele wijze gerechtvaardigd door de gerapporteerde uitkomsten.

Een recente studie van enkele PACE-trial onderzoekers bevestigt dat ‘stapsgewijze revalidatie’ een negatief effect heeft op een groep patiënten.

Ondanks beweringen van het tegengestelde is het effect van CGT+ in patiënten met Myalgische Encefalomyelitis (ME), een neuromusculaire ziekte, nimmer onderzocht of gerapporteerd.

Echter, gelet op één van de kenmerkende symptomen van ME, langdurige spierzwakte (en spierpijn) na een minimale fysieke inspanning,
is het aannemelijk dat CGT+ schadelijk is voor een grote groep patiënten.

Ondanks het ontbreken van bewijs en aanwijzingen dat CGT+ schadelijk is, wordt CGT+ door de Gezondheidsraad sinds 2005 als ‘effectief’ aangeduid en de verwachting is dat ook in het binnenkort te verschijnen adviesrapport ME en CVS, in strijd met de definities, op één hoop gegooid worden, en CGT+ als evidence-based ‘voorkeursbehandeling’ aanbevolen wordt.

Dit is het gevolg van het feit dat de ‘vermoeidheidsdeskundigen’ van het NKCV, die de ‘werkzaamheid’ van CGT+ onderzoeken en actief promoten
sinds de eeuwwisseling een hoofdrol spelen in de Gezondheidsraadcommissie. 

Gelet op het bewijs dat voorhanden is en de potentiële iatrogene schade van CGT+ is het hoog tijd voor een stevige koerswijziging in Nederland (en België). Het huidige (medische) beleid m.b.t. ME en CVS is een beschaafd land onwaardig.

***

De volledige Engelstalige studie kunt u hier lezen.

Voor wie die tekst te lang vindt of voor wie het Engels niet machtig is, is hier een Nederlandstalige samenvatting door Frank Twisk.

 

-----

BijlageGrootte
An analysis of Dutch hallmark studies confirms the outcome of the PACE trial .. (Twisk, 2017).pdf990.94 KB

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften