Naar de inhoud

ANBI Logo

College 58 - Prof. Alan Light

24 mmart 2015, College 58

Na een winterstop vwb uitzendingen van colleges in het project Wetenschap voor Patiënten, waarin nieuwe colleges zijn opgenomen, vertaald en ondertiteld, kunnen wij met gepaste trots het eerste van een reeks van zeven colleges aankondigen van de Amerikaanse prof. Alan Light. Prof. Light is neurowetenschapper en als zodanig werkzaam op de afdelingen neurobiologie, anatomie en anaesthesie aan de Universiteit van Utah in Salt Lake City, waar ook de opnames zijn gemaakt.

In het eerste van zijn colleges, WvP-college 58 , stelt hij zich kort voor en spreekt hij over uitputting: 
Daarbij behandelt hij de volgende onderwerpen:

uitputting en hoe valt die te meten?
verschil uitputting bij ME/cvs en bij andere ziektes
omgaan met uitputting bij ME/cvs
mate van inspanning

Let op!

A.s vrijdag 27 maart kunt u van 17.00-17.45 uur vragen aan prof. Light stellen via http://chatwing.com/mecvsvereniging.wvp
Bent u het Engels niet (voldoende) machtig, typ dan uw vraag in in het Nederlands. Zowel vraag als antwoord zullen worden vertaald. U kunt uw vraag ook van tevoren mailen..

Voor vragen en opmerkingen over de colleges kunt u mailen naar wvp@me-cvsvereniging.nl

-----

 

 

Interview met Prof. Alan Light - deel 1

alan light_0.jpg
20 maart 2015, Interview met Prof. Alan Light - deel 1
 
Dinsdag 24 maart a.s. zal het programma Wetenschap voor Patiënten worden voortgezet met het eerste van zeven colleges van de Amerikaanse professor Alan Light, van wie begin december zeven korte colleges werden opgenomen.

De dag voor de opnames werd door ons een interview van hem afgenomen dat wij in twee afleveringen zullen publiceren, om hem bij u te introduceren.
 
Lees het inteview hier.

-----

 

 

 

BijlageGrootte
Interview met Prof. Alan Light - deel 1.pdf234.72 KB

Lees ME 24

Cover LeesME 24 klein formaat.jpg
Lees ME 24 is verschenen!
 
Dit voorjaarsnummer staat in het teken van een nieuw begin.
 
 
Op het voorblad pronkt Diva in het kader van de nieuwe rubriek ME&Dieren.
 
Lees ME 24 heeft een feestelijk tintje! De ME/cvs Vereniging bestaat op 15 april 2015 10 jaar en hierbij staan wij uitgebreid stil. Twee medeoprichters geven een interview over het ontstaan van de vereniging en werpen een blik vooruit.
 
In deze editie stellen de nieuwe redactieleden zich aan u voor in 'In the spotlight'.
Ook ontmoet u de nieuwe schrijfster van de jongerenpagina.
 
In de columns schrijft Floor over een helse verbouwing, vult Monique een positieve enquête in en verslaat Rinus een draak.
 
Daarnaast in dit nummer deel 2 uit de artikelenreeks 'ME of de ziekte van Lyme? Of misschien wel allebei?', waarin wordt ingegaan op de betrouwbaarheid van testen en mogelijke behandelmethoden.
 
Verder vindt u in deze Lees ME vacatures voor verschillende functies binnen het bestuur van de ME/cvs Vereniging. Wij hopen van harte dat u, of iemand in uw omgeving, het enthousiaste bestuur wilt (en kunt) komen versterken.
 
De redactie van Lees ME wenst u een prachtig voorjaar toe!
 
Alice, Ellen, Gea, en Pauliene
 
 
Een los nummer van Lees ME kost € 5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Voor uw bestelling neemt u contact op met contact@me-cvsvereniging.nl
 
Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: http://www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid

-----

 

BijlageGrootte
Lees ME 24.pdf1.63 MB

Vraagt u alles in de behandelkamer?

WvP logo.png
12 maart 2015, Vraagt u alles in de behandelkamer?
 
Het is een veelvoorkomende situatie in de behandelkamer: de patiënt hoort de diagnose, er komen direct allerlei vragen bij hem op, maar hij vergeet ze te stellen. Uit onderzoek van het Nivel (2005) blijkt dat patiënten gemiddeld 4 vragen per consult aan hun (huis)arts stellen. Bij chronisch zieken lijkt dat zelfs nog minder te zijn: de helft van de chronisch zieken durft zijn arts geen vragen te stellen. 
 
Om toch antwoord op de vragen te krijgen, zoeken veel patiënten hun toevlucht tot internet. Koning Google viert deze dagen hoogtij. Hoewel op internet over de meeste aandoeningen veel informatie te vinden is, is het maar de vraag of die info betrouwbaar is. Ook is het niet altijd duidelijk of die nog klopt met de laatste wetenschappelijke inzichten.
 
Daarom zijn de MS vereniging, de Vereniging Osteogenesis Imperfecta en de ME/cvs Vereniging nieuw project gestart: Wetenschap voor Patiënten.
 

Energie sparen bij kinderen met ME

11 maart 2015, Energie sparen bij kinderen met ME

Dit artikel is een reactie op de publicatie in The Lancet Psychology (http://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366%2814%2900069-8/fulltext) van een op 13 januari online verschenen onderzoek waarin de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) positief werd afgeschilderd. Een aantal Britse kranten deed daar graag aan mee. 

Jane Colby is directeur van de TYMES-trust, The Young ME-sufferers Trust, een Engelse organisatie die de belangen van ouders met) kinderen met ME/cvs behartigt.

Wie vanuit Nederland of België contact met de TYMES-trust wil hebben, kan dat doen door het contactformulier via www.tymestrust.org  in te vullen en te mailen. U dient het Engels uiteraard machtig te zijn.

Lees verder ...

-----

 

BijlageGrootte
Energie sparen ....pdf217.66 KB

Cyclofosfamide en Rituximab – een update

6 maart 2015, Cyclofosfamide en Rituximab – een update

Zoektocht naar antwoorden op het raadsel ME

Wat is precies ME? En hoe kan de ziekte worden behandeld? De Noorse Kavli Trust steunt onderzoekers naar kanker aan het Haukeland ziekenhuis in hun zoektocht naar het antwoord.

Leidinggevend arts en hoofd oncologie Øystein Fluge en prof. Olav Mella hebben eerder al meerdere studies met het kankermedicijn rituximab bij ME-patiënten uitgevoerd. Hun meest recent voltooide studie is ter goedkeuring naar een wetenschappelijk tijdschrift gezonden. Lees verder ...

-----

 

BijlageGrootte
Cyclofosfamide en Rituximab – een update.pdf428.26 KB

Op herhaling, deel 4

6 maart 2015, Op herhaling, deel 4

In de aanloop naar de uitzendingen van nieuwe colleges van Wetenschap voor Patiënten over enkele weken, een interessant college van prof. Julia Newton van 1 juli 2014 in de herhaling. Het onderwerp dat zij daarin bespreekt, betreft de stofwisseling en de spieren.
  
 
 
http://youtu.be/0UFTngBp7ek

Zij behandelt daarin de volgende aspecten van de problemen die vrijwel alle ME-patiënten met hun spierstelsel, het autonome zenuwstelsel en het functioneren van beide hebben:

 
 
U vindt de Nederlandse tekst van dit college op http://www.me-cvsvereniging.nl/sites/default/files/College%2043-49%20en%20chats%20Prof.%20Newton.pdf blz. 15-16.

-----

 

Krachtig bewijs toegelicht

1 maart 2015, Krachtig bewijs toegelicht

Zaterdag 28 februari plaatsten wij een hoopvol artikel waarin de bekendmaking van de resultaten van een onderzoek met grote cohorten ME-patiënten en gezonde controles. Daarin zijn bij onderzoek naar 51 cytokines fluctuaties in cytokine-niveaus ontdekt bij ME-patiënten naar gelang de duur van hun ziekte.

Een van de deelnemende onderzoekers, dr. Mady Hornig, gaf in een korte video toelichting op deze publicatie. Een Vlaamse ME-patiënt maakte in deze korte tijd het transcript, de vertaling én de ondertiteling van deze korte maar krachtige video:

http://youtu.be/ii1Qx4qg1c8

Met dank aan het ME/CVS - Infokanaal www.youtube.com/user/Ramzyy007
Neem vooral ook daar eens een kijkje!

-----

 

 

Krachtig bewijs dat ME/cvs een biologische ziekte is

28 februari 2015, Krachtig bewijs dat ME/cvs een biologische ziekte is

Immunologische kenmerken in bloedmonsters wijzen ziektestadia uit: open deur naar betere diagnoses en behandelingen.

Researchers van het Center for Infection and Immunity van de Columbia University’s Mailman School of Public Health hebben duidelijke immunologische veranderingen vastgesteld bij patiënten met de diagnose CFS (chronic fatigue syndrom) dat medisch bekend staat als Myalgische Encefalomyelitis (ME) of SEID. De uitkomsten kunnen tot een verbetering leiden van de diagnose en tot behandelmogelijkheden voor deze invaliderende ziekte, waarvan de symptomen uiteenlopen van extreme uitputting en concentratieproblemen tot hoofd- en spierpijnen.

Deze immunologische kenmerken zijn het eerste krachtige bewijs dat ME/cvs een biologische in plaats van een psychische ziekte is, en het eerste bewijs dat de ziekte verschillende stadia kent. Lees verder ...

-----

 

BijlageGrootte
Krachtig bewijs dat ....pdf248.35 KB

Het IOM-rapport. De poll

25 februari 2015, Het IOM-rapport. Deel 3
   

Poll over de naam van de ziekte ME/cvs

Op 10 februari j.l. publiceerde de IOM in opdracht van de HHS een rapport, waarin een nieuwe naam en nieuwe ziektedefinities en –criteria voor ME (dat S.E.I.D. moet gaan heten) stonden geformuleerd (http://www.me-cvsvereniging.nl/s-e-i-d-nieuwe-wijn-oude-zakken-oude-wijn-nieuwe).

Eergisteren plaatste wij een reactie op dit rapport van prof. Leonard Jason (http://www.me-cvsvereniging.nl/iom-rapport-drieluik0, en gister een weerwoord van een IOM-werkgroeplid, Dr. Lucinda Bateman: http://www.me-cvsvereniging.nl/iom-rapport-deel-2

Uit dat weerwoord blijkt dat de bal nu weer bij de HHS ligt (“De dHHS en de medefinanciers hebben het rapport en de aanbevelingen van de IOM ontvangen. Het is de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse regering om een … open proces met zijn burgers aan te gaan. … geïnteresseerde belangenbehartigers mogen de dHHS zeker input geven over welke naam moet worden vastgesteld…”)

Vandaag plaatsen wij een Engelstalige poll waarin je je mening over de nieuw in te voeren naam kenbaar kunt maken tegenover het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid.

Je vindt de poll hier:  http://www.surveygizmo.com/s3/2021068/rev-Evaluating-the-IOM-s-Proposed-New-Name-for-ME-CFS
 

Omdat de besluitvorming in de Verenigde Staten ook van grote invloed zal zijn op de ME-situatie in Nederland, raden wij je aan je stem te laten horen, mocht je daartoe in staat zijn.

Dat kan tot 1 maart.

Het enige doel van deze poll is het verzamelen van input van wat patiënten, belangenbehartigers, gezondheidswerkers en anderen van de voorgestelde naam S.E.I.D denken. De uitslagen van deze poll zullen naar verschillende personen binnen de HHS worden gestuurd, minister van volksgezondheid Sylvia Mathews Burwell zelf inbegrepen, ter hunner beoordeling.

Mocht je vragen hebben over de  poll of over dit onderwerp, stel ze dan via contact@me-cvsvereniging.nl

Veel succes met invullen (het zijn zeven vragen, waarvan de tweede niet verplicht) en dank voor je stem, namens al je lotgenoten.

-----

 

 

Nieuwsarchief

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften