Naar de inhoud

ANBI Logo

Bewegen is gezond? Over inspanningsintolerantie bij ME

29 maart 2012, Bewegen is gezond? Over inspanningsintolerantie bij ME

Een nieuw artikel geschreven door Rob Arnoldus en Arjen Speksnijder.

Over de schadelijke gevolgen van inspanning bij ME en de rol van de (fysio-) therapeut.

Inleiding

Melk is goed voor elk ; Ieder etmaal een ei-maal; Brood, daar zit wat in; Kip, het lekkerste stukje vlees; Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden ; Bewegen is gezond…

Wie is er “niet groot” geworden met bovenstaande slogans? Intussen is het duidelijk dat veel mensen rondlopen met intoleranties en/of allergieën tegen “alledaagse” producten zoals melk, ei, gluten, noten etc. etc. Dit werd tot voor kort niet geloofd.

Kan er ook ‘intolerantie’ bestaan tegen “alledaagse” beweging (inspanning?). Kan dit zelfs schadelijk zijn? En voor wie? Hoe kan dit worden onderzocht en gediagnosticeerd? Bestaat er een optimum (geen minimum) voor verschillende patiënten met een chronisch ziektebeeld? En voor ME/CVS-patiënten?

In de internationale literatuur wordt meestal over CVS (CFS) (chronic fatigue syndrome) gesproken, en soms over ME/CVS (ME/CFS). Vanwege het onderscheid tussen ME en CVS op basis van het nieuwe internationale consensusdocument, pleiten wij echter voor de benaming ME (zie ook ons vorige artikel: http://www.psychfysio.nl/Nieuws/6_01_1.html).

Klik hier voor het volledige artikel.

-----

 

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften