Naar de inhoud

ANBI Logo

Drie tot vijf jaar om ME/cvs op te lossen

5 januari 2016, Drie tot vijf jaar om ME/cvs op te lossen

Ian Lipkin vloog in december [2015] naar Lake Tahoe om fondsen te werven voor het werk dat hij aan het doen is, samen met de Simmaron Research Foundation. In een lezing over zijn carrière als virusjager, over de dreiging die pathogenen vormen voor de mensheid, en over zijn werk met het chronische vermoeidheid syndroom (ME/cvs), liet hij een bom ontploffen: hij stelde dat hij gelooft dat het mogelijk is om ME/cvs op te lossen in drie tot vijf jaar.
 
Naar aanleiding van die hoopgevende uitspraak kijkt Cort Johnson in dit artikel naar Dr. Lipkin, zijn werk, en zijn samenwerking met Simmaron. Lipkin lichtte in zijn toespraak toe dat virussen via dieren als teken, ratten, vleermuizen en kamelen in mensen terechtkomen. Hij schat dat er nog zo'n 320.000 virussen niet ontdekt zijn, waarmee de mens continu in aanraking komt.
 
Niet alleen de ziekteverwekker zelf is van belang, ook het tijdstip waarop al dan niet een infectie kan plaatsvinden.
 
Als een moeder bijvoorbeeld koorts krijgt na de eerste drie maanden van de zwangerschap, verdrievoudigt dat haar kansen op het krijgen van een zoon met autisme. Als zij de koorts behandelt met paracetamol dalen haar kansen op het krijgen van een autistisch kind. Als zij paracetamol inneemt voor een ander probleem dan koorts, gaat haar risico op het krijgen van een autistisch kind weer omhoog. 
 
Op de prioriteitenlijst van Lipkin staan twee dingen: het vóór zijn pensioen oplossen van autisme én van ME/cvs.
 
“We gaan dit (ME/cvs) oplossen in drie tot vijf jaar”, stelde hij. Dat werd vergezeld door een significant voorbehoud “mits de hulpbronnen beschikbaar worden gesteld”, maar toonde aan dat hij gelooft dat ME/cvs een mysterie is dat redelijk snel opgelost kan worden. 
 
Lees verder ...

-----

 

 

BijlageGrootte
Ian Lipkin 3 tot 5 jaar.pdf614.04 KB

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften