Naar de inhoud

ANBI Logo

“Ergerlijk"

15 december 2015, “Ergerlijk"

King's College in Londen verwerpt verzoek van James Coyne om PACE-data te verstrekken.

Professor James Coyne's verzoek in het tijdschrift PLoS ONE om de voor een artikel over de PACE-studie gebruikte dataset is afgelopen vrijdag afgewezen als ‘ergerlijk’. Namens de PACE-auteurs schreef het King's College London (KCL) professor Coyne dat het van oordeel is dat er ‘een gebrek aan waarde of serieuze bedoeling ten grondslag ligt aan zijn verzoek’,’dat zijn motief oneigenlijk was’ en een ‘twistziek’ doel betrof. Het KCL schreef ook dat ‘door het verzoek het personeel zich geïntimideerd voelt en lijdt en het nog meer leed kan veroorzaken’, en dat een ‘actieve campagne om het project in diskrediet te brengen de onderzoekers van de universiteit ellende heeft bezorgd, en zij zich terecht zorgen maken dat ze zullen worden blootgesteld aan openbare kritiek en reputatieschade.’

Professor Coyne deed het verzoek op 13 november, daarbij verwijzend naar het beleid van PLoS ONE om gegevens te delen, iets waar alle auteurs bij het indienen van papers voor het tijdschrift mee instemmen. Het KCL reageerde in plaats daarvan met zijn verzoek te rangschikken onder de FOI (freedom of information)-wet en beloofde binnen twintig dagen te reageren.

De afwijzing werd in de avond van de twintigste werkdag na zijn verzoek verstuurd. Dat besluit viel ondanks de eerdere publicatie van een brief van professor Coyne aan PLoS One. Hij schreef daarin dat als de auteurs van de PACE-(vervolg)studie hem de data zouden weigeren te verstrekken, ze ‘de door PLoS in het eigen beleid op zich genomen verplichting op de proef zouden stellen en de wetenschappelijke wereld daarbij toeschouwer is. Dat in het geval dat ik hun data niet krijg, ik geloof dat er passende sancties voorhanden moeten zijn en direct toegepast moeten worden’.

De reactie van de academische wereld kwam vliegensvlug, was afkeurend en groeit nog steeds. Prominente bloggers zoals Retraction Watch schreven: ‘KCL wil James Coyne de data van een studie over ME/cvs niet vrijgeven. Kijk eens of de absurde redenen daarvoor je bloed net zo doen koken als het onze’. Onderzoeksbioloog Klaas van Dijk schreef PLOS ONE en verzocht hen ‘ogenblikkelijk een Notitie van Bezorgdheid aan de paper toe te voegen en dat ‘de paper ingetrokken moet worden als professor Coyne binnen een maand geen volledige toegang tot alle onbewerkte onderzoeksgegevens zou krijgen’.

Academici die onbekend lijken te zijn met de PACE-controverse maar wel belangstellen in wetenschappelijke normen maken gebruik van twitter om hun afkeuring voor het optreden van het KCL uit te drukken. Onder hen is neurowetenschapper professor Chris Chambers van de universiteit van Cardiff, die twitterde: ‘Wil @KingsCollegeLon zichzelf ‘reputatieschade’ aandoen, dan kan het verbergen van onderzoeksdata daar goed toe dienen’, en de vooraanstaande onderzoekspsycholoog Brian Nosek van de universiteit van Virginia, die twitterde: ‘De weigering van KCL om gegevens en grondgedachtes te delen, zijn in tegenspraak met de wetenschap’. Dr. Nosek is uitvoerend directeur van het Center for Open Science.

Op de site van PLoS ONE is er de mogelijkheid om commentaren te posten in verband met de PACE-paper. Professor Coyne heeft een commentaar gepost op de weigering van de auteurs van de studie om hun gegevens te delen, en als reactie daarop schreef een patiënt: ‘Patiënten vertrouwen erop dat PLoS ONE het eerste wetenschappelijke instituut is dat staat voor goede wetenschappelijke praktijk in verband met het PACE-onderzoek…  Patiënten leggen in klinische onderzoeken hun gezondheid niet in de weegschaal om de auteurs van een studie de uitkomsten verkeerd te laten duiden en onafhankelijke researchers te beletten ze nader onder de loep te nemen’.

Het PACE-onderzoek was een met publieke middelen gefinancierde Britse studie van vijf miljoen pond waarvan de auteurs claimden dat hij aantoonde dat graded excercise en cognitieve gedragstherapie een gunstige uitwerking hadden op patiënten met ME/cvs. Hij is van meet af aan achtervolgd door controverse en de auteurs ervan hebben herhaaldelijk geweigerd onbewerkte data van de studie te verstrekken die een onafhankelijk onderzoek naar de bevindingen ervan mogelijk zouden maken. Een door 11.000 mensen ondertekende petitie doet een beroep op intrekking van de door de auteurs van de PACE-studie gedane beweringen.

 

Bron: http://www.meaction.net/2015/12/12/vexatious-kings-college-london-dismisses-james-coynes-request-for-plos-one-pace-data/

 

 

-----

 

 

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften