Naar de inhoud

ANBI Logo

Ervaringsverhaal van een mantelzorger.

3 mei 2017, Ervaringsverhaal van een mantelzorger

Onlangs zei een psycholoog van het NKCV nog dat er tot nu toe nog geen negatieve effecten gebleken zijn door hun behandeling van ME en CVS patienten.
Ons bereiken hele andere berichten. 

----

Ervaringsverhaal van een mantelzorger.

Mijn zusje is sinds 2005 ziek. Ondanks alle tegenslagen die zij te verduren heeft gehad is zij een streber, die zich niet laat ontmoedigen uit het leven te halen wat mogelijk is. Haar gebrek aan energie en vele pijnklachten, maken dit haar echter niet gemakkelijk. 

Daarbij heeft zij een hoop tegenwerking gehad door invloeden van buitenaf, zoals het UWV die haar ziekte niet wilde erkennen en het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) waarbij zij in 2013 cognitieve gedragstherapie (CGT) heeft ondergaan. 

In de drie jaar dat ik mijn zusje al ondersteunde, heb ik haar nog nooit zo snel en zo danig achteruit zien gaan. De CGT zoog haar leeg. Naast mijn baan en studie SPH, was ik gemiddeld 3 tot 4 keer per week bij haar om haar te ondersteunen waar mogelijk. 

Niet alleen lichamelijk takelde zij per dag af, maar ook van haar persoonlijkheid bleef weinig over. Sommige dagen trof ik haar op de grond aan. Ze had nog de kracht, nog de motivatie om op te staan. Ze was uitgeput en gebroken. Ik besloot met haar mee te gaan naar haar therapeut. Het kon zo niet langer doorgaan. 

Op de dag van onze afspraak, trof ik mijn zus in bed aan. Ze kon nauwelijks praten en staarde voor zich uit. Ik heb de afspraak afgezegd en stond op het punt haar op te laten nemen in het ziekenhuis. Ik had me nog nooit zo ten einde raad gevoeld als die dag.

De therapie stopte en langzaam maar zeker krabbelde mijn zusje beetje bij beetje op. Dit heeft echter heel wat voeten in aarde gehad. De fysieke en mentale schade waren enorm. De jaren hierop volgend hebben we gewerkt aan het herkennen en aangeven van haar grenzen. Hierin vind ik haar erg sterk geworden. 

Het onrecht dat haar destijds is aangedaan, zal haar niet nogmaals overkomen. Hoewel lichamelijk het e.e.a. mankeert, doet menig mens aan haar mentale kracht onder! 
  

Niki

-----

 

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften