Naar de inhoud

ANBI Logo

Gedragstherapie en graduele oefentherapie zijn niet effectief voor CVS en ME

19 januari 2016, Frank Twisk: Gedragstherapie en graduele oefentherapie zijn niet effectief voor CVS en ME

 

In een op 18 januari 2016 in The Lancet geplaatste ingezonden brief analyseert de Nederlandse ME-patiënt en researcher Frank Twisk de gebreken in de Britse PACE-studie waarvan de conclusies zijn dat CGT en GET de momenteel enige nuttige therapieën zouden zijn voor ME-patiënten. Dat The Lancet, die het oorspronkelijke PACE-paper zelf publiceerde, deze brief plaatste is op zich al een enorme winst en duidt op de gedegenheid van Twisk's analyses.

In Nederland stelt de Gezondheidsraad zich al lange tijd op het standpunt dat CGT, gericht op “op verandering van de veronderstelde instand­houdende cognities en gedragingen” en GET, gericht op conditieverbetering, bewezen effectieve behande­lingen voor CVS zijn. In haar advies in 2005 stelde de Gezondheidsraad dat CGT/ GET bij circa 70% van de CVS-patiënten succesvol is. Volgens de huidige richtlijn CVS (2013) behoren CGT en GET als eerste te worden aanbevolen te worden bij mensen met CVS.

Momenteel is de Gezondheidsraad doende een nieuw adviesrapport op te stellen. Dit in opdracht van de Tweede Kamer naar aanleiding van het succesvol ingebrachte burgerinitiatief "Erken ME als Biomedische Ziekte". 

Patiënten met CVS en ME, ten onrechte als synoniem van CVS gezien, verwachten dat deze bevindingen en diverse studies die biologische afwijkingen (o.a. na inspanning, maar ook in het immuunsysteem, de hersenen, het ANS en CNS, het cardiovasculaire stelsel, het maag-darmkanaal en andere lichaamssystemen) aantonen, leiden tot een duidelijke koerswijziging van het beleid m.b.t. ME en CVS. 

lees verder: http://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-1485.html

-----

 

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften