Genetische variatie bij ME/cvs

4 maart 2016, Genetische variatie bij ME/cvs

De vraag of ME/cvs erfelijk is, wordt vaak gesteld. Sommigen menen dat dit wel zo is, anderen niet. Het is wel opvallend dat er in families vaak meerdere personen getroffen zijn door deze ziekte. Onderzoek naar de genetica achter ziekten kan ook veel van de geheimen van een ziekte ontrafelen.

Een zo’n type onderzoek heet ‘Genome Wide Association Studie’ (GWAS). Hierbij wordt het DNA van een grote groep mensen vergeleken en wordt er gezocht naar hele kleine verschillen. Als die verschillen veel voorkomen in een groep met patiënten en niet bij gezonde mensen, zou dat kunnen wijzen op een verandering in een gen wat van invloed is op de ziekte. Recent is er ook een groot GWAS onderzoek gedaan bij ME/cvs-patiënten.

Lees hier verder voor een samenvatting van het onderzoek en de resultaten.

BijlageGrootte
Genetische variatie bij MEcvs.pdf431.25 KB