Naar de inhoud

ANBI Logo

Groot onderzoek naar het microbioom van het darmstelsel

19 maart 2014, Groot onderzoek naar het microbioom van het darmstelsel

Activering van het immuunsysteem is mogelijk verantwoordelijk voor het aanjagen van de symptomen die in verband gebracht worden met ME/cvs. De activering van het immuunsysteem zelf wordt misschien niet veroorzaakt door ziekteverwekkende stoffen in het bloed, maar in het uitgebreide ecosysteem van bacteriën, virussen en schimmels, die het microbioom van het darmstelsel vormen.

“Verschillende schimmel-, bacterie- en viruspopulaties in de dikke darm kunnen invloed hebben op het immuunsysteem en aanleiding geven tot activering van cytokinen die de symptoomcomplexen veroorzaken die we zien bij ME/cvs”, aldus dr. Ian Lipkin, die een groot onderzoek wil beginnen naar het microbioom van het darmstelsel.

De precieze rol die micro-organismen in de darmen spelen bij onze gezondheid en bij de ontwikkeling van een ziekte is complex en moet nog worden bepaald. Er zijn veel aannemelijke hypothesen, zegt Lipkin, en alleen onderzoek kan aantonen welke al dan niet kloppen.

Als het microbioom de of een oorzaak is van ME/cvs, of er een rol in speelt, is het misschien wel relatief eenvoudig te behandelen, zoals met probiotica, beperkte diëten, medicijnen of zelfs fecale transplantaties. Lees verder ...

 

----

 

 

BijlageGrootte
groot onderzoek naar het microbioom van het darmstelsel.pdf470.03 KB

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften