Naar de inhoud

ANBI Logo

Hersenscans tonen pijn

14 april 2013, Hersenscans tonen pijn 

Veel ME patiënten hebben chronische pijnen, maar omdat dit niet waar te nemen is worden deze klachten vaak niet serieus genomen.
Ook was tot nu toe niet zien hoe erg die pijn is. Wetenschappers van de universiteit in Colorado, hebben nu voor het eerst pijn kunnen waarnemen op hersenscans. Deze doorbraak kan de behandelingen voor verschillende soorten pijn verbeteren.

-----

 

Mensen bezoeken de dokter het meest met klachten over pijn, maar die kon tot nu toe niet waarnemen hoe erg die pijn was. Wetenschappers van de universiteit in Colorado, in de VS, zijn er in geslaagd 'pijn' voor het eerst in beeld te brengen op hersenscans. Dankzij die doorbraak kunnen ze de behandeling voor verschillende soorten pijn verbeteren. De Amerikaanse wetenschappers publiceerden de eerste resultaten van hun onderzoek in New England Journal of Medicine, een van de invloedrijkste tijdschriften over geneeskunde. Ze benadrukken dat het onderzoek nog in zijn beginstadium zit, maar dat er heel wat mogelijkheden zijn door de eerste positieve uitkomsten. 'Veel mensen die lijden aan chronische pijn, worden niet altijd geloofd. Dit is voor ons een manier om die twijfel uit te sluiten', aldus Tor Wager die neurowetenschapper en leider van het onderzoek is. De wetenschappers hopen dat ze in een later stadium van het onderzoek onder andere in staat zullen zijn pijn bij baby's waar te nemen. Tot nu toe werd vooral het waarnemen van pijn door een uitwendige factor uitgetest. De wetenschappers deden daarvoor onder andere proeven met hitte. Proefpersonen werden blootgesteld aan temperaturen die gingen van aangenaam warm tot verschroeiend heet. Met behulp van computers werd duidelijk dat de verschillende soorten pijn een neurologisch verschil aangeven op de hersenscans.

 
Video en tekst:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130411_00537000</p>
Oorspronkelijke bron: 
 

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften