Mason prijs markeert een mijlpaal door subsidie voor CVS onderzoek

Onderzoekers aan de Bond-universiteit hebben een historische subsidie van meer dan $800.000 ontvangen om hun baanbrekend onderzoek in het identificeren van de oorzaak en de mogelijke behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), voort te zetten.

In het grootste internationale CVS samenwerkingsproject ooit krijgt de PHANU, de Public Health and Neuroimmunology Unit (unit Volksgezondheid en Neuronimmunologie) van de Bond-universiteit, met als partners Queensland Health en medisch centrum Incline Village (Nevada), in de komende vier jaar een totaal van $ 831.037,= van de Judith Jane Mason & Harold Stannett Williams Memorial Foundation (de Mason-stichting).

Deze financiering zal de hoofdonderzoekers, universitair hoofddocent Sonya Marshall-Gradisnik van de Bond-universiteit en Dr. Donald Staines van Queensland Health de kans geven hun werk om de oorzaak van en het ontwikkelen van een behandeling voor deze invaliderende aandoening te identificeren aanzienlijk vooruit te helpen. CVS treft naar een voorzichtige schatting ongeveer 250.000 Australiërs.

“CVS wordt gekarakteriseerd door een veelheid aan ernstige vermoeidheidgerelateerde symptomen die vele patiënten bedlegerig maakt,” zei Dr. Sonya Marshall-Gradisnik. “Helaas is er geen duidelijke diagnostische test beschikbaar. Artsen komen pas tot een diagnose door het elimineren van alle andere mogelijkheden en pas nadat deze symptomen zes maanden of langer hebben voortgeduurd. Met als resultaat dat CVS-patiënten zichzelf geconfronteerd zien met stigmatisering en ongeloof in plaats van met een ‘legitiem’ medisch probleem.”

Waarnemend hoofd professor Robert Stable van de Bond-universiteit vertelde dat dit één van de grootste landelijke subsidies met de grootste concurrentie was die de universiteit ooit heeft ontvangen. “Dit is een fantastische prestatie voor Bond en toont de geloofwaardigheid en de dynamiek van het CVS-onderzoeksteam van Bond aan op het zeer omstreden gebied van biomedisch en klinisch onderzoek. Ik feliciteer dr. Marshall-Gradisnik en haar team met hun recente succes en hun toewijding.”

Gefinancieerd door een reeks subsidies van de Mason Foundation, de Ramicotti Foundation, de Alison Hunter Memorial Foundation en een Queensland Smart State subsidie, heeft hun onderzoek zich gericht op afwijkingen in bloedprofielen van CVS-patiënten en op het identificeren van verantwoordelijke biomarkers.

“In wezen kijken we naar de pathologie om inzicht te krijgen in het traject van hoe CVS zich ontwikkelt,” zei Dr. Marshall-Gradisnik. “Recent onafhankelijk onderzoek uit Noorwegen toonde aan dat die een gevolg zou kunnen zijn van een abnormaal immunologisch systeem. Dit spoort volledig met het onderzoek dat we op Bond uitvoeren en geeft aan dat we op de goede weg zitten. Deze recente subsidie van de Mason Foundation geeft ons de kans om aanzienlijke vooruitgang in ons werk te boeken door het uitvoeren van een pilot-studie die vervolgens kan leiden tot een geneesmiddelentest. Uiteindelijk is ons doel om een duidelijke diagnostische test voor CVS te ontwikkelen en hier aan de Bond University een faciliteit te creëren waarin voor het hele land wordt getest. Dit zou volgens ons kunnen gebeuren binnen de komende vijf jaar.”

Terwijl CVS overwegend onderkend wordt bij patiënten van veertig jaar of ouder, kan het ook jonge volwassenen en tieners van zeventien jaar of jonger teisteren, waarbij de verhouding vrouw/man zes-op-één bedraagt.

CVS vloeit in het algemeen voort uit een ziekteperiode waar patiënten niet zo goed van herstellen als verwacht kan worden, waarna zij blijvende vermoeidheid, rusteloosheid en slapeloosheid blijven voelen.

Patiënten ervaren dat het onmogelijk is hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Sommigen zijn gedwongen hierdoor hun werk op te geven en zijn aan huis gebonden of  zelfs totaal bedlegerig.

Door zijn baanbrekend onderzoek in de afgelopen drie jaar, wordt de PHANU van de Bond-universiteit nu erkend als één van de meest succesvolle CVS-onderzoekunits ter wereld.

Bron: Bond-universiteit, 8 december 2011

Met dank aan Jan van Roijen (Help ME cirkel) voor de Engelse tekst