Naar de inhoud

ANBI Logo

ME-conferentie Mt. Sinai (NY) - een verslag

Mt. Sinai ME-conferentie
New York, 20 november 2011

Op zondag 20 november 2011 vond in New York de Mt.Sinai-ME conferentie plaats. Wat een bespreking tot samenwerking tussen dr. David Bell en dr. Derek Enlander moest worden, groeide uit tot een indrukwekkende conferentie, die pas drie weken voor dato werd georganiseerd.

Dr. Bell moest zelf door ziekte afhaken, maar onder de vaardige leiding van dr. Enlander verliep het hele programma voorspoedig  en toch strak gepland.

De eerste lezing werd gegeven door dr. Eric Schadt, een geneticus die systeembiologie gaat toepassen op de ziekte ME. Daardoor zal naar verwachting een onderliggende pathologie aan het licht komen. Dr. Merad, een immunologe, sprak over de rol die aangeboren immuniteit speelt bij ME. Beide wetenschappers zijn samen met de virologe dr. Ila Singh verbonden aan het Mt.Sinai ziekenhuis, wat veelbelovend is voor baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van ME. Dit is uniek binnen de onderzoekswereld naar ME, en is niet minder dan  een aardverschuiving. Dr. Ila Singh zelf, bekend om haar rol in het onderzoek naar het XMRV-virus, kon door persoonlijke omstandigheden niet aanwezig zijn. Al bekenden dr. Schadt en dr. Merad nog niet volledig bekend te zijn met ME, toch wisten zij al wel te melden dat de complexiteit van ME volgens hen niet veel afwijkt van andere situaties waarmee zij te maken hebben gehad. Dr. Schadt maakte bekend dat hij zojuist twaalf nieuwe medewerkers voor zij lab heeft geworven, waarvan sommigen full-time aan ME-onderzoek zullen gaan werken.

Uit België was dr. Kenny de Meirleir overgevlogen die een presentatie  gaf over de rol van het gebruik van GcMAF bij ME.  Volgens de voorlopige uitslagen van zijn onderzoek onder 108 patiënten, ondergingen 68 van hen een verbetering in minstens twee van de zeven categorieën symptomen. Binnenkort volgen meer resultaten met grotere groepen patiënten.

Dr. Strayer van Hemispherix, de producent van ampligen, sprak over de eerdere en lopende onderzoeken naar het gebruik daarvan. Dr. Enlander runt momenteel een onderzoek daarnaar in New York. Hij gaf zelf de laatste lezing, met informatie over zijn eigen behandel-protocol,
de verschillende opties die er momenteel zijn, en beschouwingen over de toekomst.

Helemaal aan het eind van deze conferentie was er een indrukwekkend moment toen dr. Enlander als antwoord op een vraag twee minuten lang voor de vuist weg sprak over de extreme ernst van ME en de verwoestende gevolgen ervan op de patiënten. Hij liet er geen twijfel over bestaan dat hij daarmee ernstig is begaan.

Tenslotte moet worden vermeld dat dit Mt.Sinai ME-centrum mogelijk is gemaakt door een ruimhartige gift van Dwight Merriman.  En dat de organisatoren van dit centrum vooralsnog geen samenwerkingsverband hebben met het onder leiding van dr. Ian Lipkin in Canada lopende onderzoek, waarbij o.a. de universiteiten Harvard, Princeton, Yale en Duke betrokken zijn. Maar tijdens deze dag daarvoor de deur uitnodigend wijd open hebben gezet.
Klik hier voor het volledige, Engelstalige verslag

MtSinai-kort-ned.verslag.pdf 49.53 KB

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften