Naar de inhoud

ANBI Logo

ME/CVS is géén aanstellerij

Zwolle, 1 mei 2006

CDC claimt doorbraak in het onderzoek naar ME/CVS

Wetenschappers hebben het afgelopen jaar de gegevens geanalyseerdvan het -tot op heden- grootste onderzoek op het gebied van ME/CVS. Ze ontdekten dat bij ME/CVS-patiënten genetische mutaties optreden, die het aanpassingsvermogen van het lichaam aantasten. Het gaat om genen die verband houden met hoe het lichaam reageert op stress, zoals infecties, verwondingen en andere fysiek of mentaal belastendeomstandigheden. "Het is voor het eerst dat we onomstotelijk kunnenbewijzen dat mensen die aan CVS lijden afwijkingen vertonen inbepaalde genen die gekoppeld zijn aan de stressrespons in het brein." aldus dr. William Reeves, directeur CFS research van het CDC.

De gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek onder 227 inwoners van Wichita, KS, USA. Het 2 miljoen dollar kostende onderzoek omvatte een volledige tweedaagse klinische evaluatie, meting van het slaappatroon, de cognitieve functies en het autonome zenuwstelsel,uitgebreid bloedonderzoek, evenals genetisch onderzoek.

De onderzoeksmethodologie is bijzonder, gelet op het multidisciplinaire karakter en het gebruik van geavanceerde digitale gegevensanalyses. Het project heet daarom "CFS ComputationalChallenge" (C3). De resultaten van C3 vinden we in een verzameling van 14 artikelen in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift Pharmagenomics.

Eerder toonde onderzoek van de teams van dr. John Gow (Glasgow) en dr. Jonathan Kerr (Londen) al aan dat er bij ME/CVS afwijkingen in de genenactivering te zien zijn. Het C3-onderzoek toont opnieuw aan dat ME/CVS een lichamelijke grondslag heeft, iets dat in Nederland veelal wordt ontkend.

Hoewel de Gezondheidsraad vorig jaar in een rapport sprak van een "reële, ernstig invaliderende aandoening" en er steeds meerbewijzen zijn voor een lichamelijke oorzaak, heeft minister Hoogervorst tot op heden zijn standpunt om CVS als zelfstandig ziektebeeld te erkennen niet herzien. Hierdoor komen steeds meer ernstig zieke patiënten in de problemen.

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften