Naar de inhoud

ANBI Logo

ME/CVS Vereniging kritisch over nieuw vermoeidheidscentrum

In de maand oktober werd in Lelystad het VermoeidheidsCentrum geopend en het loopt er nu al storm. Het centrum heeft sinds de opening honderden telefoontjes gekregen van mensen met vermoeidheidsklachten, die willen worden behandeld. Het centrum is er voor patiënten met aanhoudende vermoeidheidsklachten en daarmee samenhangende problemen.

De specialisaties zijn ernstige burnout en ME/CVS, zo claimt het centrum. De behandeling wordt afgestemd op de individuele patiënt. In een reactie schrijft de directeur van het centrum het volgende over de behandeling: “Wij doen een multidisciplinaire behandeling die afhankelijk is van de indeling in patiëntprofielen. Grofweg de taakverdeling: de internist is behandelend arts en beoordeelt welke testen en onderzoek er nodig is bij de intake, kijkt naar medicatie e.d.; ergotherapeuten managen activiteiten; fysio's beweging (maar nooit over grenzen, goeddeels volgens de inzichten van Jo Nijs); diëtiste de voeding, de psycholoog kan je leren omgaan met een chronische aandoening (wij verwachten voor zo'n 25% van de patiënten). Medicatie en voedingssupplementen zijn ook afhankelijk van dat patiëntprofiel. Verder werken we samen met een cardiologie centrum en ook nog met een gespecialiseerd slaapcentrum.”  De kosten worden op dit moment nog niet door zorgverzekeraars vergoed.

Een van de initiatiefnemers van het centrum is tevens bestuurslid van de ME/CVS-Stichting. Daarnaast bekleedt de directeur van de ME/CVS-Stichting een positie in de raad van advies van het vermoeidheidscentrum. De ME/CVS Vereniging is verontrust over deze situatie. Elke schijn van belangenverstrengeling is ronduit ongewenst.

De ME/CVS Vereniging hecht erg aan haar eigen onafhankelijkheid. Ze zal elke vorm van behandeling kritisch blijven volgen en de leden op de hoogte houden. De tijd zal uitwijzen welke resultaten met de behandelingen behaald zullen worden. Wij komen graag in contact met mensen die zich hebben aangemeld bij het centrum. Neemt u contact op per mail: contact@me-cvsvereniging.nl

[02-12-2008: reactie vermoeidheidscentrum verwerkt in bericht]

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften