Naar de inhoud

ANBI Logo

Naloxegol

23 juli 2014, Naloxegol

Veelbelovend medicijn gaat constipatie veroorzaakt door opioïde pijnstillers tegen.

Pijn is een veel en vaak intensief voorkomend symptoom bij ME, met meerdere mogelijke oorzaken. Ook ME-patiënten hebben soms geen keus dan opioïden te gebruiken om de pijn enigszins dragelijk te houden, maar krijgen daarbij mogelijk last van obstipatie.

Opioïde pijnstillers worden vaak ingezet ter bestrijding van chronische pijn vanwege de effectiviteit ervan. Deze pijnstillers hebben echter wel een nare bijwerking: constipatie. Ongeveer 60% van de patiënten die deze medicijnen slikt, heeft er last van. Het bleek lastig te zijn om deze bijwerking tegen te gaan omdat dan vaak ook het pijnstillende effect van de pijnstillers verloren ging. 

De KU Leuven lijkt er samen met internationale onderzoekers nu in geslaagd te zijn een medicijn te vinden wat dit probleem oplost. Dit medicijn, Naloxegol, zorgt ervoor dat de darmfunctie bij patiënten weer normaal wordt, zonder het pijnstillende effect van de opioïden te verminderen. 

Inmiddels is het onderzoek zover dat er een verzoek tot toelating van het medicijn is aangevraagd in de Verenigde Staten. Lees verder ...

-----

 

BijlageGrootte
Veelbelovend medicijn.pdf326.06 KB

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften