Naar de inhoud

ANBI Logo

Noorse documentaire over ME

12 mei 2014, Sykt Mørkt

Noorse documentaire over ME in de maak

Ook in Noorwegen wordt gewerkt aan een documentaire over ME. Daarbij wordt het dagelijks leven van twee gezinnen gevolgd, het ene met een ernstig zieke zoon, het andere met een ernstig zieke dochter. Parlementslid Laila Dåvøy kondigt er op tv in aan dat het raadsel van ME opgelost zal worden door de Noorse onderzoekers Fluge en Mella. De trailer is te zien via http://vimeo.com/93525737. Vooralsnog alleen in het Noors, maar de beelden en de indrukwekkende muziek spreken al boekdelen…

“Hoe ziek is het niet dat jonge mensen in een isolement in een totale donkerte moeten leven. Heel ziek. De documentaire gaat over leven in het donker”.

Niet alledaags is dat de filmploeg zes jaar lang het leven heeft kunnen volgen van twee jonge mensen met zware ME, Kristine en Bjørnar. Allebei liggen ze geïsoleerd in het duister. De ploeg stond versteld van hun kalmte, hun positiviteit en hun vermogen tot zelfbespiegeling, terwijl toch uiterlijke prikkels tot een minimum beperkt zijn bij hen.

“Zonder al te veel verhalend te zijn, is Sykt Mørkt een film over voetbal, cadeaus en kerstliedjes. En over een menselijke transformatie die je pas gelooft als je hem hebt gezien.”

Momenteel wordt de film in het Engels ondertiteld, wat klaar moet zijn vóór de IiME- conferentie op 30 mei. Pål Winsents, regisseur, is ook de regisseur van de documentaire Få meg frisk! (Make ME well).

Er is een bedrag van 150.000 Noorse kronen nodig om deze nieuwe documentaire over zware ME volledig te bekostigen. Donaties via http://www.syktmorkt.no/#!sttt-filmen/cwoc

Op 12 mei zal er een speciale voorvertoning van de film zijn in de Victoria bioscoop in Oslo. Daarnaast zullen meerdere spelers in de film bijdragen aan het debat over ME. Ook de onderzoekers Olav Mella van het Haukeland ziekenhuis en Katarina Lien ven de universiteit van Oslo zullen hun mening geven.

Voor wie Noors lezen kan: https://www.facebook.com/syktmorkt?fref=ts

 

Met dank aan Helle Rasmussen voor dit door haar in het Engels opgestelde en verspreide bericht.

-----

 

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften