Onderzoek werpt nieuw licht op genetische oorzaken van ME/cvs

7 juli 2015, Onderzoek werpt nieuw licht op genetische oorzaken van ME/cvs

Genetische veranderingen in belangrijke receptoren m.b.t. immunologische en cellulaire functie dragen bij aan de ontwikkeling van ME/cvs

Nieuwe onderzoeksresultaten werpen licht op de mogelijke oorzaak van myalgische encefalomyelitis /chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs).

Onderzoekers van de National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases (NCNED) aan de Griffith Universiteit – dat deel uitmaakt van het nieuwe Menzies Health Institute Queensland, Australië – hebben belangrijke factoren ontdekt die bijdragen aan de pathologie van deze ziekte.

De resultaten onthullen genetische veranderingen in belangrijke receptoren die geassocieerd zijn met de immunologische en cellulaire functie en bijdragen aan de ontwikkeling van deze complexe ziekte.

“Deze bevindingen werden bereikt door een gezamenlijke inspanning van onderzoekers, patiënten, finanacieringsorganen, clinici, en de steun van de Griffith Universiteit en de regering van Queensland,” aldus hoofdonderzoekers Professor Sonya Marshall-Gradisnik en Professor Donald Staines.

Co-onderzoeker en consulterend immunoloog Professor Pete Smith zei dat belangrijke signaliseringsmechanismen onderbroken worden als gevolg van genetische veranderingen die te maken hebben met het opsporen van en de reactie op bedreigingen.

“Dit zijn primitieve genen die betrokken zijn bij veel cellulaire signalen in de hersenen, darmen, cardiovasculaire en immuunsystemen, en ook bij het pijnstelsel.”

Deze onderzoeksresultaten vielen samen met de internationale Neuro-immuun Awareness week die begon op maandag 11 mei.

Het Griffith Health Centre op de Gold Coast campus van de universiteit werd elke avond tussen 10 en 12 mei verlicht om neurologische ziekten zoals ME/cvs evenals andere aandoeningen zoals fibromyalgie en het Golfoorlogsyndroom onder de aandacht te brengen.

“Het oplichten van het Griffith Health Centre illustreert de inzet van Griffith voor de ME/cvs-patiëntengemeenschap en onze teamaanpak voor het onderzoek naar deze ziekte,” zei plaatsvervangend universiteitshoofd van de sector gezondheid Professor Allan Cripps.

ME/cvs is een uiterst invaliderende aandoening die gekenmerkt wordt door diepgaande vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, cerebrale symptomen van verminderd geheugen en concentratie, verminderde cardiovasculaire functie, darmstoornissen en sensorische disfunctie zoals intolerantie voor geluid en evenwichtsstoornissen. Veel gevallen kunnen maanden tot jaren duren. Men denkt dat ongeveer 250.000 Australiërs getroffen zijn.

De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op een internationale conferentie in Londen later die maand*.

Louise Durack, 12 mei 2015

*Op vrijdag 29 mei hield tijdens de Invest in ME-conferentie in Londen prof. Sonya Marshall-Gradisnik aan de hand van powerpoints een voordracht over dit onderzoek.

Bron: http://www.la-press.com/examination-of-single-nucleotide-polymorphisms-snps-in-transient-recep-article-a4824

© Vertaling ME-gids.