Naar de inhoud

ANBI Logo

Pacing

7 april 2012, Pacing - als een tactiek om de energiehuishouding  te verbeteren bij ME/CVS

een consensus-document.

Ellen M. Goudsmit, Jo Nijs, Leonard A. Jason, Karen E. Wallman
 

Doel: myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) is een invaliderende ziekte, getypeerd door een aantal symptomen die met name verergeren na minimale inspanning. Er zijn diverse tactieken om om te gaan met de beperkte energie-niveuas..

Van deze tactieken wordt pacing steevast genoemd als een van de meest nuttige in studies door groepen patiënten. Deze review is een reactie op de schaarsheid van informatie over pacing in de wetenschappelijke literatuur.

Werkwijze: we beschreven het principe van pacing en hoe pacing kan worden aangepast aan individuele mogelijkheden en voorkeuren. Er werd een kritische evaluatie van het onderzoek uitgevoerd om de voordelen en beperkingen van deze tactiek vast te stellen.

Resultaten: gebaseerd op diverse studies wordt gesteld dat pacing kan helpen om de ziekte te stabiliseren en post-exertionele uitputting (PEM) te vermijden.

Conclusie:  pacing biedt behandelaars een aanvullende therapie die voor een groot deel van de patiënten haalbaar is. Het kan de ernst van de ME/CVS-symptomen die samenhangen met inspanning verminderen.

Implicaties voor revalidatie

Pacing is een tactiek die ME/CVS-patiënten helpt om met inspanning verbonden verergeringen van de symptomen te beperken.

Pacing is geschikt voor hen die dichtbij of op hun maximum niveau functioneren, en voor degenen die neurologische en immunologische afwijkingen hebben.

Pacing kan worden aangeboden als onderdeel van een individueel programma dat uit meerdere onderdelen bestaat

 

Voor het volledige Engelstalige artikel:  http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/09638288.2011.635746

Aan de Nederlandse vertaling van het gehele artikel wordt door het me/cvs-vertaalteam gewerkt. Die zal later dit jaar in overleg met Ellen Goudsmit worden gepubliceerd.

 

-----

 

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften