Naar de inhoud

ANBI Logo

Pijnreceptor op T-cellen ontdekt

7 november 2014, Pijnreceptor op T-cellen ontdekt

Ter inleiding: dit is het eerste van hopelijk meerdere gezamenlijke vertaalprojecten van de WUCB, ME.gids en de ME/cvs Vereniging. Wij zijn er van overtuigd dat de sterkte van de stem van de ME-community in de toekomst zal moeten liggen in steeds meer bundeling van krachten, en zijn blij en ook trots dat die visie in deze vertaling gestalte heeft gekregen.

Samenvatting: Wetenschappers hebben ontdekt dat T-cellen (een soort witte bloedcellen die leren microbiële ziekteverwekkers te herkennen en aan te vallen) mede worden geactiveerd door een bepaalde pijnreceptor. Uit deze studie blijkt dat deze receptor bij muizen ontsteking van de darmen helpt reguleren en dat de activiteit ervan gemanipuleerd kan worden, wat een potentiële nieuwe mogelijkheid zou zijn voor het behandelen van bepaalde auto-immuunstoornissen zoals de ziekte van Crohn en misschien MS.

Het wordt steeds duidelijker dat er grote verwantschap is tussen diverse auto-immuunziektes zoals MS, reumatoïde artritis, fibromyalgie en ME. Vandaar dat research naar verschijnselen en mogelijke behandelingen bij MS op den duur ook van waarde kan zijn voor patiënten met ME. Lees verder ...

-----

 

BijlageGrootte
Pijnreceptor op T-cellen ontdekt.pdf364.32 KB

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften