De problemen met ME/cvs beginnen met de definitie ervan

22 oktober 2013, De problemen met ME/cvs beginnen met de definitie ervan

Toen 30 jaar geleden de eerste gevallen van AIDS bekend werden, duurde het even voor onderzoekers goed bepaald hadden op basis van welke criteria bepaald kon worden wie wel en wie niet deze ziekte had: de zogenaamde casusdefinitie.

Wanneer de oorzaak van een ziekte bekend is en een betrouwbare diagnose gesteld kan worden, is het maken van een nauwkeurige casusdefinitie eenvoudiger dan wanneer dit niet het geval is, zoals bij ME/cvs en fibromyalgie.

Begin 2011 werd een onderzoek naar ME/cvs gepubliceerd, dat meldde dat beweging en cognitieve gedragstherapie mensen met de ziekte konden helpen. Tegenstanders verwierpen de uitkomsten van dit onderzoek en zeiden dat deze voornamelijk te wijten waren aan de casusdefinitie van de auteurs. De deelnemers aan het onderzoek waren namelijk geselecteerd op basis van één enkel symptoom: vermoeidheid.

Lees hier wat de gevolgen kunnen zijn van het hanteren van verschillende casusdefinities.

BijlageGrootte
De definitie van een ziekte is voer voor debat.pdf449.98 KB