Naar de inhoud

ANBI Logo

Rondetafel met ME/cvs artsen

27 juni 2013, Rondetafel met ME/cvs artsen: praten over diagnose etc. op de Simmaron Foundation Rondetafel.
 
Simmaron Research is een in Incline Village, Nevada gevestigd non-profit onderzoeksinstituut dat zich volledig richt op ME/cvs en aanverwante neuro-immunologische aandoeningen. 
 
Aan het gesprek waarvan Cort Johnson in dit artikel verslag doet, namen Nancy Klimas, Daniël Peterson en Derek Enlander deel. Naast wereldwijd bekende researchers zijn zij ook allen clinici, en hebben dus toegang tot belangrijke patiëntengegevens.
 
In het gesprek geven zij alle drie hun eigen insteek op onderzoeksgebied naar ME/cvs weer, waarbij dr. Peterson veel nuttige gegevens haalt uit lumbaalpuncties bij zijn patiënten, en dr. Enlander vooral focust op immuunmarkers als de NK-cellen die een grote rol spelen binnen ME/cvs maar helaas weinig bekend zijn in bredere medische kringen. Dr. Klimas merkt op dat de functionaliteit van de NK-cellen en het IL 5 (dat in verband staat met o.a. de B-cellen) best goede handvatten zouden kunnen zijn om het FDA de doeltreffendheid van een behandeling te laten beoordelen. Alle drie doen bij hun patiënten verschillende vormen van inspanningstesten. Dr. Klimas heeft bevonden dat inspanning als eerste inwerkt op het autonome zenuwstelsel, dat vervolgens het immuunsysteem naar beneden trekt.
 
Zowel dr. Peterson als dr. Klimas merken later in het gesprek op, dat het vaststellen van vooral behandelbare comorbiditeiten bij ME/cvs steeds meer dreigt te leiden tot het laten wegvallen van de diagnose ME/cvs. Om een voorbeeld te geven: wordt bij een ME/cvs patiënt Lyme geconstateerd, dan is men gauw geneigd die persoon als Lyme-patiënt te beschouwen. 
 
Tot slot merkt men op dat in tegenstelling tot bij andere aandoeningen, bedlegerige ME/cv patiënten de minste aandacht krijgen. Personeel en fondsen vormen daarbij het grootste probleem. Lees meer...

-----

 

BijlageGrootte
Rondetafel met MEcvs-artsen.pdf374.73 KB

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften