Naar de inhoud

ANBI Logo

Sluiting CVS-centra gaat niet door

16 maart 2012, Sluiting CVS-centra gaat niet door

Vorige week dreigde er nog sluiting van de vijf CVS-referentiecentra in België. Daar heeft minister Onkelinx 'gelukkig' een stokje voor gestoken. Let vooral op de 'redenering'. Iedereen buiten de referentiecentra is in België blijkbaar een charlatan.

BRUSSEL - Een veto van minister Onkelinx belet dat de geldkraan dicht gaat voor de CVS-centra (Chronisch Vermoeidheidssyndroom).

Federaal minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) sprak gisteren een veto uit tegen de beslissing van de ziekteverzekering om de behandeling in de zogenaamde referentiecentra voor CVS (het chronisch vermoeidheids syndroom) niet langer terug te betalen. Dat gebeurde via haar regeringscommissaris bij de ziekteverzekering (Riziv).

De stopzettingsbeslissing (DS 10 maart) was gevallen omdat de CVS-centra niet nauwer zijn gaan samenwerken met de huisartsen. Dat was nochtans afgesproken.
Nu blijkt evenwel dat die centra geen huisartsen vónden om mee samen te werken.

In het verzekeringscomité van de ziekteverzekering nam vorige week niemand van de artsen en de andere zorgverstrekkers en ook niemand van de verzekeringsinstellingen de verdediging van de CVS-centra op.

Behalve het socialistisch ziekenfonds. 'Ook wij vinden dat de centra zich niet aan de afspraken houden', zegt topman Paul Callewaerts. 'Maar het is ook niet de bedoeling de patiënten in de kou te zetten. We móeten tot een aangepaste en multidisciplinaire zorg voor patiënten met zulke complexe aandoeningen komen. En er moet meer wetenschappelijk onderzoek komen om de ware aard van CVS te doorgronden.'

Callewaerts is blij met het veto van minister Onkelinx en zegt al te overleggen met andere partners van de ziekteverzekering.

Er bestaat in de medische wereld geen overeenstemming over de aard en de behandeling van CVS. Het besef lijkt te groeien dat het fout is de patiënten zomaar de woestijn in te sturen. 'Als we niets meer doen voor hen, duiken ze later toch op, zieker en dus duurder dan nu. Ofwel trekken ze naar charlatans en dat heeft hetzelfde gevolg. Dan is het al bij al beter ze in het medisch systeem te houden, al zijn we het niet eens over wat er precies mee te doen', luidt de redenering nu.

bron:  De Standaard, dinsdag 13 maart 2012

---

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften