Naar de inhoud

ANBI Logo

Studie vindt hersenafwijkingen bij ME/cvs patiënten

4 november 2014, Studie vindt hersenafwijkingen bij ME/cvs patiënten

In het voorjaar van dit jaar veroorzaakten Watanabe et al. van het Japanse Riken-onderzoeksinstituut ophef met uitkomsten van PET-scans bij negen ME/cvs patiënten en tien gezonde controles (zie http://www.me-cvsvereniging.nl/neuro-inflammatie-aantoonbaar-hoger-me-pati-nten)

Dat sleutels van oorzaken van symptomen bij ME/cvs in de hersenen te vinden zijn, bewijst ook weer een zeer recent uitgekomen research-paper van onderzoekers van Stanford, met Michael Zeineh als penvoerder en José Montoya, een inmiddels gerenommeerd ME/cvs onderzoeker als senior-researcher in dit onderzoek.

Dat er afwijkingen waren in (hoeveelheid) grijze en witte stof in de hersenen was geen nieuwe bevinding van dit onderzoek, hoewel het er specifieker in bevestigd werd. Belangrijker is, dat er daadwerkelijke oorzaken in de hersenen in werden gevonden voor de cognitieve dysfuncties bij ME/cvs patiënten.

Dit is vooralsnog een kleinschalig onderzoek, maar men weet nu waar men naar moet zoeken, en Stanford is van plan grootschaliger vervolgonderzoeken te gaan doen. Lees verder ...

-----

 

BijlageGrootte
Studie vindt hersenafwijkingen bij MEcvs-patiënten.pdf313.94 KB

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften