Naar de inhoud

ANBI Logo

Uitzending: Lijn 4

Wies EnthovenVoor wie het nog leest vanavond, vannacht of morgenvroeg:
Datum: 7 april. om 10:15 en 11.30 uur
Programma: Lijn 4
Zender: RTL 4
Gast: Wies Enthoven

Afgelopen dinsdag was er weer een debat over de chronische vermoeidheidssyndroom ME. Terwijl de gezondheidsraad deze ziekte erkend gaat het volgens Minister Hoogervorst nog steeds om vage klachten. Inmiddels genezen van de ziekte schreef Wies van Enthoven een boek over haar leven met ME.

Wies Enthoven was 34, had net een kind gekregen en had een leuke baan. Opeens kreeg ze griep; niks ernstigs, maar het wilde niet overgaan. Paracetamol en antibiotica hielpen niet. Specialisten bogen zich over haar gezondheid, maar ze konden geen enkele aanwijzing vinden waarom Wies zich zo slecht voelde. Van de ene dag op de andere kon ze niet meer voor haar kind zorgen, en niet meer werken. Ze was totaal aangewezen op de hulp en steun van de mensen in haar omgeving. Het enige wat ze kon doen was zoeken, blijven zoeken naar een wondermiddel of een dokter die een verklaring had. Daarbij kwam nog de strijd tegen het ongeloof: is ze echt zo ziek, of is het psychisch? Zomaar ziek – gelukkig weten de meeste mensen niet wat dat betekent. Omalleen op de wereld te zijn, overgeleverd aan artsen die niet luisteren, omringd door mensen die zelf maar een ding willen: verder leven, niet aan ziekte denken.

Bange helden is een verhaal over angst, over twijfel, en over het kwijtraken van de controle over je eigen bestaan. Aan de hand van haar eigen ervaringen met de ziekte ME/CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) beschreef Wies Enthoven hoe zieken tegen hun wil afdalen in een wereld waar ze niet willen zijn. Ze hebben een verhaal waar de dokter geen tijd voor heeft. Ze zijn bang, maar ze strijden toch. Ze moeten wel.

Het boek is vanaf 18 mei in de winkels verkrijgbaar.

Wies EnthovenMeer informatie:

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften