Naar de inhoud

ANBI Logo
Lees ME 31
LeesME 31 voorblad.jpg

Lees ME 31 is verschenen!

Bekijk hier de beknopte webversie

De druk eraf naar verlichting

Om even de druk eraf te halen zo vlak voor de feestdagen vestigden wij in deze Lees ME onze aandacht op reflectie. Reflectie op mooie en positieve dingen die gebeurd zijn het afgelopen jaar. Zo laten we onder andere ons licht schijnen op de wetenschap.

En betuigen we dankbaarheid aan de mensen om ons heen die voor ons klaarstaan met hun steun. Monique, ons nieuw redactielid, laat haar licht op deze mensen schijnen en de redactie op haar beurt zet Monique ‘In the Spotlight’.

Hoe zelfreflectie aan te gaan, beschrijft Doris in een groot artikel en ze reflecteert dit in haar gedicht ‘Laat ME los’. Annemieke en Aukje reflecteren hun lichtpuntjes van het afgelopen jaar dankbaar en ingetogen onder ME&Reflectie.

Als nieuw licht onder ons debuteert Nora als vaste columniste naast Floor en Monique. Alle drie geven zij ons een kijkje op hetgeen er voor hen positief uit sprong het afgelopen jaar.

Kerstlichtjes konden natuurlijk niet ontbreken in dit nummer. Wendy en Metje beschrijven en illustreren wat kerst voor hun doet en hoe het voelt.

Natuurlijk gingen wij niet voorbij aan de donkere dagen voor kerst en de donkere dagen van het afgelopen jaar en daarom kom je zowel de ups als de downs eerlijk en oprecht tegen in alle artikelen. Die horen bij reflectie en het verlangen naar verlichting in het hart.

Voor het nieuwe jaar hebben wij snode plannen in gedachten. We gaan die regelmatig onder de aandacht  brengen via de media die wij tot onze beschikking hebben. Kortom: ‘Lees ME in the Spotlight’ is in aantocht.

 

Redactie Lees ME

 

-----

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ME 30
LM30vblsite.jpg

Lees ME 30 is verschenen!

Bekijk hier de beknopte webversie.

Dit is alweer de dertigste editie van Lees ME. Het thema zelfcompassie loopt als een rode draad door dit nazomernummer. Een thema waar we vaak helemaal niet zo bij stil staan in ons dagelijks leven, maar dat juist zo ontzettend belangrijk is, vooral in het leven van een chronisch zieke.

In Sprokkelnieuws treft u een uitgebreide samenvatting van de Invest in ME-conferentie waar internationale experts in juni verslag deden van de huidige stand van zaken.

In Wetenschap leest u meer over de darmstudies van Columbia en Simmaron Reserach aan de hand van een interview met Ian Lipkin door Cort Johnson.

Mieke duikt voor de boekbespreking, geheel volgens thema, in het boek ‘zelfcompassie’ van Kristin Neff. Meer over zelfliefde in relatie tot ME vertelt Doris u op pagina 9.

Aandacht is er voor Wereld ME Dag 2017, de dag waarop men internationaal liefdevol de handen ineen slaat. Anny en Wendy vertellen openhartig over hun vakantiegevoel.

In de rubriek Complementair geeft Arjen Speksnijder zijn visie op de mogelijkheid van verantwoord bewegen voor ME-patiënten en welke therapieën daarvoor geschikt zouden kunnen zijn.

ME&Kinderen informeert u over de organisatie No Isolation die het voor kinderen met ME mogelijk maakt vanuit bed onderwijs te volgen door middel van het nieuwe robotje AV1.

De columns zijn deze keer sterk vertegenwoordigd. Naast onze vaste columnisten Floor, Monique en Rinus schreef Patricia een smakelijke gastcolumn voor ons met als thema ‘ME-blunder’.

Rinus schreef zijn laatste ‘Spreuk’ voor Lees ME. Rinus gaat al bijna vanaf de start van Lees ME mee, en gaat nu met een welverdiend pensioen. Voor zijn jarenlange liefdewerk danken wij hem met heel veel compassie, we zullen zijn unieke inbreng missen. Als eerbetoon vindt u in ‘In the Spotlight’ een interview met hem door Yolanda.

 

Ellen, Gea, Monique en Pauliene

 

 

Een los nummer van Lees ME kost € 5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Voor uw bestelling gaat u naar: www.mijnwebwinkel.nl/winkel/mecvsvereniging

Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: http://www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid

 

-----

 

 

Lees ME 29

Lees ME 29 is verschenen!

Bekijk hier de beknopte webversie

En daar zaten we dan, na een race tegen de klok om de voorgaande Lees ME  op tijd te kunnen verzenden, zonder inspiratie. Maar, zoals het vaak gebeurt, was dat ene woord – inspiratie - de sleutel tot het thema van deze Lees ME. Zo simpel maar tevens ook zo veelzeggend.

Maar ja, met wie en wat vullen we dat dan in? Al snel stroomde ons ideeënbestandje vol en konden we aan de slag. Het eerste idee was de hobby van Shandri, die haar prachtige geluksteentjes met de hand beschildert en bewerkt. Haar idee erachter is zo inspirerend dat ze van ons direct een ereplaats kreeg op het voorblad en een artikel onder de rubriek ME&Hobby. Shandri zegt van zichzelf: ‘Ik ben vooral chronisch positief’.

Maar waardoor kun je nog meer geïnspireerd raken? ‘Door te geven’, tipte Yolanda ons en schreef: ‘Laat je hart spreken en bezorg bekenden en onbekenden een kleine verrassing. Dat hoeft niet iets materieels te zijn. Een complimentje delen kan al voldoende zijn.’

Voor de rubriek ME&Kinderen werd Nienke geïnterviewd over de beslissing van haar en haar man Sven om bewust voor een kindje te kiezen. Van hun lieve vrolijke meisje Jade genieten zij nu iedere dag. De vervulling van hun kinderwens hebben zij door ME niet hoeven te laten. Nienke’s ervaring kan mogelijk een bron van inspiratie zijn.

Raken deden Wim en zijn vrouw ons. Allebei hebben zij een ernstige vorm van ME. Hij vertelde ons waar hij zijn dagelijkse kracht en inspiratie vandaan haalt. Wim gelooft dat liefde de bron is van het leven en angst de vernietigende kracht. Het is dus de liefde die hem de kracht geeft deze vreselijke ziekte te doorstaan.

De hoofdboodschap van ons thema, door even dat ene woord binnen te laten komen, bleek ‘DELEN’. Geluk delen, complimenten delen, wensen delen, liefde delen en daarmee elkaar inspirerend raken.

***

Een los nummer van Lees ME kost €5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Voor uw bestelling gaat u naar: www.mijnwebwinkel.nl/winkel/mecvsvereniging
 
Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid

-

----

 

 
Lees ME 28
Cover Lees ME 28.jpg
Lees ME 28 is verschenen!
 
 
Rond Wereld ME Dag, 12 mei, vonden er verschillende evenementen en acties plaats. Het meest indrukwekkend was misschien toch wel de internationale actie ‘Millions Missing’, u leest er in deze Lees ME alles over. Aansluitend vindt u ook een verslag over de vijfde jubileum editie van het op 23 mei door Sonja Silva georganiseerde Wereld ME Dag Benefiet in Amsterdam.
 
We blikken ook nog iets verder terug naar april, de maand waarin de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de ME/cvs Vereniging plaatsvond.
 
In Sprokkelnieuws wordt een beeld gegeven van de laatste ontwikkelen rond de omstreden PACE trial en de installatie van de commissie die aan de Gezondheidsraad een advies moet gaan uitbrengen over ME. De samenstelling van deze commissie, met hoog ‘SOLK gehalte’, heeft tot grote bezorgdheid geleid onder patiënten en patiëntvertegenwoordigers. Onder de naam ‘ME is geen SOLK’ is inmiddels op internet een petitie te tekenen die oproept tot het aanpassen van de commissie.
 
In de rubriek ME&Werk vertellen Pippah en Antje openhartig over het combineren van hun ziekte met hun een baan.
Met de zomervakantie voor de deur breekt er voor veel patiënten een eenzame tijd aan. Voor hen, al dan niet met groene vingers, hebben we tuin- en balkontips.
 
Anderen worstelen met de lastige vraag: kan ik wel of kan ik niet op vakantie? Debby, Bo en Lian hebben die stap gewaagd en nemen ons mee.
Wetenschap staat in het teken van de overlap tussen ME&Lyme, in het slot van deze vierdelige reeks. Francis en Mieke delen hun ervaringen over het hebben van beide ziekten.
 
Voor een luchtige noot zijn er uiteraard de columns van Floor, en Monique en de ‘Spreuk van Rinus’.
 
De volgende Lees ME zal verschijnen rond eind september. We zijn erg blij te mogen aankondigen dat dit weer een Lees ME Special zal zijn. Deze keer hebben wij gekozen voor het erg brede onderwerp ‘ME&Zorg’.
 
Wij wensen u een prachtige, eensgezinde zomer!
 
Alice, Ellen, Els, Gea en Pauliene
 
 
Een los nummer van Lees ME kost €5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Voor uw bestelling gaat u naar: www.mijnwebwinkel.nl/winkel/mecvsvereniging
 
Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid
 
 
-----
 
 
 
Lees ME 27
LM27-vbl.jpg
Lees ME 27 is verschenen!
 
 
Lees ME 27 staat in het teken van ME&Relaties.
Drie ME-patiënten delen hun relatieverhaal. Waar zijn zij tegenaan gelopen met het zoeken van een levenspartner en hoe houden zij hun relatie in stand ondanks de bekende beperkingen? We hebben natuurlijk ook relatietips verzameld. Monique, Floor en Rinus geven op hun eigenzinnige wijze een kijkje in hun bevindingen met relaties. Het bestuur wrijft de winterslaap uit hun ogen, poetst het verenigingsleven weer op, en investeert in hun relaties.
 
In ME&Ouderschap deel twee vertelt Liesbeth verder over zaken als leerplicht voor haar dochters en over haar ervaringen met jeugdzorg. Jorna, een jonge vrouw, beschrijft haar ervaring met depressie en behandeling bij een psycholoog. Zij durfde daarna het ME leven weer aan. Het boek ‘Voel je beter’, dat besproken wordt door Mieke, is aan te raden voor iedereen die worstelt met gevolgen van emoties die chronische ziek zijn met zich meebrengt. Dus niet alleen liefdesrelaties komen in deze Lees ME aan bod.
 
In de rubriek Wetenschap wordt ingegaan op POTS en orthostatische intolerantie en het verband tussen de twee. In de artikelenreeks 'ME of de ziekte van Lyme? Of misschien wel allebei?' gaat deel drie over de overlap tussen ME en Lyme.
Ten slotte schrijft Alice een verslag over de eerste ME enquête die vorig jaar gehouden is door de vereniging en doet Pauliene verslag van de Forgotten Plague Screening in Amsterdam.
 
Verder zijn we erg blij twee nieuwe redactie-ondersteuners te mogen verwelkomen. Ron Elbers, die voortaan de columns van Monique en Floor zal voorzien van een pakkende illustratie, en Francis Verreck die het vormgeversteam komt versterken.
 
Wij wensen je inspirerende lentekriebels en alle goeds,
Alice, Ellen, Pauliene en Gea
 

 

Een los nummer van Lees ME kost €5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Voor uw bestelling gaat u naar: www.mijnwebwinkel.nl/winkel/mecvsvereniging
 
Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid

-----

 

 

Lees ME 26
LM26-vbkleinst.jpg

Lees ME 26 is verschenen!

Bekijk hier de beknopte versie

In deze laatste dagen van december staat de redactie met Lees ME 26 stil bij alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Het was absoluut een bewogen jaar, met veel grote mijlpalen maar helaas ook diepe dalen.

Een grote mijlpaal binnen de vereniging was het Nederlands ME Congres wat op 26 september in het AMC plaatsvond. De dag was een groot succes met een hoge opkomst zowel door medici als door patiënten. Alice bezocht het congres en schreef een verslag van deze dag dat u terugvindt op pagina 12.

De diepe dalen waar wij bij stil willen staan, waren het overlijden van Ingeborg Geuijen afgelopen augustus en van Marije van der Veen in oktober. Ter ere van beide hebben we een in memoriam in deze Lees ME.

Met Sprokkelnieuws blikken we terug op nationale en internationale ontwikkelingen op medisch vlak en de erkenning van ME in 2015.

De maand december staat voor veel mensen in het teken van familie en gezelligheid. Voor ME-patiënten betekent deze maand ook vaak grenzen bereiken. Hoe kunt u deze tijd het beste doorkomen? U leest het in Praktische en Mentale Kersttips.

Over familie gesproken; hoe is het om moeder te zijn van een kind met ME? Of zoals in het geval van Liesbeth: drie kinderen met ME? Zij vertelt in een openhartig interview over haar ervaringen in de rubriek ME&Ouderschap.

De winter is de periode om eens lekker in een goed boek weg te kruipen, dus in deze Lees ME staan maar liefst twee boekbesprekingen. Mieke bespreekt het 'Ik had nog niet dood gehoeven', het emotionel boek dat is samengesteld door Francis Verreck over haar goede vriendin Denise de Hoop. Aansluitend vindt u het interview dat Mieke met Francis had.  Aukje schrijft een bespreking over het boek 'Rust voor je rug' waarin het belang van het juiste bed besproken wordt.

In the Spotlight staat Ynske Jansen van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid, die dit jaar twintig jaar bestaat. Voor hen is dit jubileum een bijzondere mijlpaal waar vele ME-patiënten steun en advies hebben kunnen vinden.

Gea sprak met Nicky die ondanks haar ziekte en na jarenlang strijd met het UWV haar roeping als dierentolk heeft gevonden.

De rubriek Behandelmethoden staat deze keer in het teken van Low Dose Naltrexone. Wat weten we eigenlijk over dit medicijn? U leest het op pagina 28.

Van onze columnisten krijgen we deze keer een column in feestdagenstijl, waarbij de columns van Floor en Monique voor het laatst voorzien zijn van prachtige illustraties gemaakt door Alies Meerman. Wij danken Alies hartelijk voor haar geweldige jarenlange inzet voor Lees ME!

De redactie wenst u fijne feestdagen met uw dierbaren en vooral meer erkenning, biomedische doorbraken en daarmee een beter vooruitzicht voor allen in 2016.

Verder bedanken wij alle mensen die een bijdrage hebben geleverd aan Lees ME in 2015 en gaan wij met alle plezier, soms met vallen en opstaan, door in 2016 met wederom vier nummers.

Alice, Ellen, Gea, en Pauliene

 

Een los nummer van Lees ME kost € 5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.Voor uw bestelling gaat u naar: www.mijnwebwinkel.nl/winkel/mecvsvereniging

Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: http://www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid

-----

 

 

Lees ME Special 2015 verschenen!
voorbladspecialsite2.jpg

Lees ME Special 2015 verschenen! 

Na het overweldigende succes van de Lees ME Special uit 2014 met als thema ‘Omgaan met ME/cvs: mentaal en sociaal’ was het al snel duidelijk dat er een vervolg zou komen.
Anderhalf jaar later is het eindelijk zo ver, de tweede Lees ME Special met dit keer als onderwerp: 'ME&Voeding' is verschenen. Wij kozen voor dit thema omdat veel ME-patiënten te kampen hebben met voedselallergieën en/of -intoleranties. We hebben geprobeerd om vanuit verschillende invalshoeken en ervaringen hier een licht op te werpen.

Bekijk hier de beknopte versie

In deze Special vindt u onder andere een interview met de Belgische diëtiste Christine Tobback en leest u over 'De Voedselzandloper'.

Arts Paul van Meerendonk vertelt u over zijn ervaringen met patiënten met voedselintoleranties in zijn praktijk en zijn werkwijze daarbij en Professor Frans Visser schreef voor ons een interessant artikel over de rol van supplementen bij de behandeling van ME. 

Onze drie vaste columnisten zijn ook weer van de partij en worden deze keer vergezeld door gast-columniste Nienke die haar ervaringen met een sapkuur in geuren en kleuren deelt. 

Verder vindt u in deze special veel wetenschappelijke informatie over allergieën, intoleranties en voedingssupplementen zoals vitamine B12. Ook delen lezers hun favoriete recepten met u die geschikt zijn voor verschillende diëten.

De redactie wil iedereen die heeft bijgedragen aan deze ‘Lees ME Special’ hartelijk bedanken voor hun inzet en wij hopen dat deze Special net zo succesvol zal zijn als zijn voorganger.

Een warme groet,
De redactie

 

p.s. de LeesME Special ME & Voeding is ook verkrijgbaar in onze webwinkel: http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/mecvsvereniging/

 

Lees ME 25
voorbladLM25klein.jpg
Lees ME 25 is verschenen!
 

Op het voorblad de prachtige kleurplaat van de winnares van de wedstrijd ter ere van het jubileum van de vereniging.
 
Deze Lees ME heeft ook deze keer weer een feestelijk tintje, het is ons 25ste nummer!
Ter ere hiervan vertelt Marieke Driebergen over het ontstaan van Lees ME en schenkt de redactie u een kijkje achter de schermen.
 
Rob Wijbenga en de redactie kregen de geweldige kans om Judy Mikovits te interviewen en daarnaast schreef Rob een uitgebreid verslag van haar boek 'Plague'.
 
In de columns is Floor vergeetachtig, verward Monique haar buren met Morse en is het glas van Rinus half vol.
 
Ook vindt u verslagen van de Algemene Ledenvergadering van afgelopen april en het Wereld ME Dag Benefiet van 10 mei.
 
Verder vindt u in deze Lees ME meer informatie over het Nederlands ME Congres op 26 september aanstaande.
 
De redactie van Lees ME wenst u een hele mooie zomer toe!
 
Alice, Ellen, Gea, en Pauliene
 
 
Een los nummer van Lees ME kost € 5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Voor uw bestelling gaat u naar: www.mijnwebwinkel.nl/winkel/mecvsvereniging
 
Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: http://www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid

-----

 

 
Lees ME 24
Cover LeesME 24 klein formaat.jpg
Lees ME 24 is verschenen!
 
Dit voorjaarsnummer staat in het teken van een nieuw begin.
 
 
Op het voorblad pronkt Diva in het kader van de nieuwe rubriek ME&Dieren.
 
Lees ME 24 heeft een feestelijk tintje! De ME/cvs Vereniging bestaat op 15 april 2015 10 jaar en hierbij staan wij uitgebreid stil. Twee medeoprichters geven een interview over het ontstaan van de vereniging en werpen een blik vooruit.
 
In deze editie stellen de nieuwe redactieleden zich aan u voor in 'In the spotlight'.
Ook ontmoet u de nieuwe schrijfster van de jongerenpagina.
 
In de columns schrijft Floor over een helse verbouwing, vult Monique een positieve enquête in en verslaat Rinus een draak.
 
Daarnaast in dit nummer deel 2 uit de artikelenreeks 'ME of de ziekte van Lyme? Of misschien wel allebei?', waarin wordt ingegaan op de betrouwbaarheid van testen en mogelijke behandelmethoden.
 
Verder vindt u in deze Lees ME vacatures voor verschillende functies binnen het bestuur van de ME/cvs Vereniging. Wij hopen van harte dat u, of iemand in uw omgeving, het enthousiaste bestuur wilt (en kunt) komen versterken.
 
De redactie van Lees ME wenst u een prachtig voorjaar toe!
 
Alice, Ellen, Gea, en Pauliene
 
 
Een los nummer van Lees ME kost € 5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Voor uw bestelling neemt u contact op met contact@me-cvsvereniging.nl
 
Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: http://www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid

-----

 

Lees ME 23
voorbladlm23 364KB.jpg
Lees ME 23 is verschenen!
 
Dit winternummer staat in het teken van: licht, energie en straling.
 
 
De winter: de tijd van drukke feestdagen, weinig daglicht en lage temperaturen. Lees ME geeft tips om deze tijd zo goed mogelijk door te komen.
 
In dit nummer neemt hoofdredactrice Thinkie Batenburg-Mets, na 2,5 jaar betrokken te zijn geweest bij Lees ME, afscheid van u.
- Aimée vertelt over stralingsbelasting, Monique doet aan ‘magische onderzoekingen’, Rinus trekt een lekkere warme trui aan en Floor beleeft een fijne ouderwetse kerst.
- Sprokkelnieuws geeft u een verslag van de laatste Invest in ME conferentie waar vele wetenschappelijke thema’s zijn besproken door internationaal befaamde specialisten.
- ME-denkertjes en oproepen zit weer vol met aandachtspuntjes en in de rubriek De Vijf maakt u nader kennis met het vertaalteam van onze vereniging.
- Verder vindt u in deze Lees ME vacatures voor verschillende functies binnen het bestuur van de ME/cvs Vereniging. Wij hopen van harte dat u, of iemand in uw omgeving, het enthousiaste bestuur wilt (en kunt) komen versterken.
 
Wij wensen u een mooie winter toe met fijne feestdagen, alvast alle goeds voor 2015 en hopelijk vele lichtpuntjes.
Alice, Ellen, Gea, Pauliene en Thinkie.
 
Een los nummer van Lees ME kost € 5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Voor uw bestelling neemt u contact op met contact@me-cvsvereniging.nl
 
Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen én de ME/cvs Vereniging ondersteunen in haar activiteiten voor ME-patiënten? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: http://www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid
 
 

-----


 
Lees ME 22
voorbladLM22 (1).jpg

Lees ME 22 is verschenen!

Dit zomernummer staat in het teken van: ‘Een beetje ontspanning’. Bekijk hier de beknopte versie.
 

In de zomer verlangen we naar een gevoel van ontspanning. Dit is dan ook het thema van verschillende artikelen in deze Lees ME. Zo leest u over yoga en meditatief ontspannen, en moedigt columnist Rinus u aan om een balans te vinden tussen rust en activiteit.
 

Eelco vertelt u over de denkfouten die artsen vaak maken als het ME/cvs of andere 'moeilijk objectiveerbare aandoeningen' betreft. De leden hebben bij deze Lees ME een geactualiseerde versie ontvangen van een folder die de ME/cvs Vereniging en de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid uitgaven in 2006, met 10 stellingen over ME/cvs. Deze kunt u ook hier inzien. Hopelijk helpt het lezen van het artikel en de folder u als u in de spreekkamer met dergelijke denkfouten te maken krijgt.

Lees ME heeft dankzij de komst van nieuwe vormgevers een mooie creatieve facelift gekregen. Met deze aanvulling van ons team zijn wij al heel blij maar we kunnen nog meer hulp gebruiken.    

Onder de button VRIJWILLGERS op de website vindt u welke redactievacatures openstaan. Hopelijk spreken zij u aan en komt u ons enthousiaste team binnenkort versterken.

Wij wensen u een mooie nazomer toe met ruimte voor ‘een beetje ontspanning’!

Ellen, Marjolein, Thinkie en Yolanda.

 

Een los nummer van Lees ME kost € 5,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.

Voor uw bestelling neemt u contact op met contact@me-cvsvereniging.nl

Wilt u voortaan de nieuwe nummers automatisch in uw brievenbus ontvangen? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging: http://www.me-cvsvereniging.nl/formulier/aanmelden-lid

-----

 

Lees ME special
cover Lees ME Special - klein.JPG

Hij is er: de eerste echte Lees ME Special!

Bekijk hier de beknopte versie

Het krijgen of hebben van een chronische ziekte zoals ME (of een vorm van cvs), is ingrijpend. ME-specialist Nigel Speight, die samen met drie andere bekende specialisten heeft meegewerkt aan een kort interview in deze Special, wijt dit vooral aan het onbegrip bij omgeving, medici en instanties waar ME-patiënten tegenaan lopen. Dit heeft zeker een enorme impact, maar alleen al ziek worden en je leven aan moeten passen aan de beperkingen die ME met zich meebrengt, vraagt veel van een patiënt.

De redactie koos mede daarom ‘Omgaan met ME/cvs : mentaal en sociaal’, als thema.

Binnen dit thema worden in deze Special vanuit verschillende invalshoeken zoveel mogelijke handreikingen gegeven middels boekbesprekingen, ervaringen van patiënten, columns, artikelen, input van artsen en extra veel tips. Zo is er een artikel over omgaan met je omgeving, en het artikel ‘Na de diagnose’ gaat over de verschillende fasen waar je mee te maken kunt hebben of krijgen als je chronisch ziek wordt.

Tijdens de voorbereidingen zijn verschillende oproepen gedaan aan patiënten om iets te schrijven of aan een interview mee te werken. De hoeveelheid reacties en bijdragen was overweldigend en de persoonlijke verhalen waren vaak ontroerend. Mensen hadden er duidelijk behoefte aan om gehoord te worden. In die behoefte hebben we met deze Special zo goed mogelijk gehoor gegeven als binnen 52 pagina's mogelijk was.

De redactie wenst u veel sterke bij het omgaan met uw ziekte.

 

Een los nummer van deze Special kost € 7,50 inclusief verzendkosten binnen Nederland.

Voor uw bestelling neemt u contact op via contact@me-cvsvereniging.nl

Wilt u voortaan de nieuwe nummers van Lees ME automatisch in uw brievenbus ontvangen? Word dan lid van de ME/cvs Vereniging

-----

 

Lees ME 21
Cover Lees ME 21 -228 mb.JPG

Lees ME 21 is verschenen!

Lees ME 21 is het winter/kerstnummer van ons verenigingsblad en de vierde editie van dit jaar. Op het voorblad prijkt een dierbaar vriendje dat zich vooral 's winters dicht bij huizen waagt. Het is een symbool voor hoop.

In de rubriek Sprokkelnieuws leest u over wereldwijd protest door vele deskundigen op biomedisch gebied tegen nieuwe Amerikaanse CVS-criteria en over inkomensverlies door het afschaffen van de Wet tegemoetkoming chronische zieken en gehandicapten (Wtcg) in 2014. Verder leest u een update over de petitie van de groep ME Den Haag. Op 29 oktober hebben ze 53958 handtekeningen overhandigd aan de Tweede kamer! Wij tonen u een impressie van deze heuglijke gebeurtenis. In de rubriek ‘Hoe staat het nu met’ wordt een update gegeven over de laatste ontwikkelingen rondom de richtlijn voor CVS, die sinds 20 februari 2013 een feit is. Op de jongerenpagina wordt ingegaan op hoe Wajong precies werkt vanaf het moment van een aanvraag. De rubriek Wetenschap is terug met deel 1 van een artikelenreeks over de ziekte van Lyme, die de laatste tijd vaak in verband wordt gebracht met ME. In ons zomernummer van 2014 verschijnt deel 2.

Voor de feestdagen zijn er creatieve en algemene tips verzameld. Columniste Floor verandert in zwarte Piet, columniste Monique gaat kerst ineens leuk vinden en Rinus pleit voor een wandeling door een berglandschap (inclusief de dalen!). Natuurlijk gaat elke column weer vergezeld van een grappige cartoon of tekening. In de rubriek ME/cvs & Hobby schrijft Eelco aansprekend over hoe het fotovirus hem te pakken heeft. Hij zoekt de schoonheid van het verval. De rubriek Complementair komt terug met het tweede deel over zelfacupunctuur zonder naalden, ditmaal met een handleiding om het zelf eens te proberen.

De winter is vaak een seizoen van films kijken. De filmbespreking van Intouchables toont weer eens aan dat het belangrijk is dat men door de beperkingen heen de mens blijft zien. Deze opsomming is nog niet uitputtend, het is weer een Lees ME bomvol interessante bijdragen geworden!

 

Wilt u graag de volledige versies van Lees ME in uw brievenbus ontvangen? Wordt dan lid van de ME/cvs Vereniging 
Als lid ontvangt u ons blad vier maal per jaar. Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar.

De redactie van Lees ME wenst u fijne kerstdagen toe en een prachtig 2014, met hopelijk veel wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang op het gebied van ME en cvs en veel grote en kleine dingen om van te genieten.

-----

 

 

Lees ME 20
Lees ME 20 cover

Lees ME 20 is verschenen!

Wat snel al, zult u misschien denken. Dat klopt! In tegenstelling tot voorgaande jaren brengen wij, met het winternummer in het verschiet, dit jaar vier nummers uit.

Bekijk hier de beknopte webversie

De twintigste editie van het verenigingsblad heeft een creatieve cover. Daarover leest u meer in de rubriek ME/cvs & Hobby. In het Sprokkelnieuws leest u dat nu ook de Britten Rituximab onderzoeken en doen we verslag van de achtste editie van de internationale conferentie Invest in ME. In de boekbespreking hebben wij ‘Ik werd ziek…maar de wereld bleek mesjokke’ en in de rubriek Complementair leest u over ‘Zelf-acupunctuur zonder naalden’. Verder krijgt u een kijkje in het leven van een alleenstaande moeder met cvs en op de jongerenpagina worden jongeren opgeroepen hun ervaring te delen met het vinden van een voor hen geschikte behandeling. De vaste columns van Floor, Monique en Rinus zijn zoals gewoonlijk de moeite van het lezen waard. De leden van groep ME-Den Haag hebben de vereiste 40.000 handtekeningen ruimschoots overschreden, maar hoe nu verder? We besteden aandacht aan concentratieproblemen en hebben zeven tips voor cognitief internetten. Het bestuur van de Vereniging schrijft over ‘Stroomversnelling’ van activiteiten en het bewaken van grenzen. Nieuw is de rubriek 'De VIJF', waarin steeds middels vijf vragen een project, activiteit of onderwerp belicht wordt.

Wilt u graag de volledige versies van Lees ME ontvangen, zowel het laatste nummer van 2013 als de eerder verschenen nummers? Wordt dan nu lid van de ME/cvs Vereniging! 

De redactie van Lees ME wenst u allen een creatieve en goede herfst met mooi gekleurde herfstbladeren.

 

 

Lees ME 19
Lees ME 19 Cover

Lees ME 19 is verschenen!!

Het zomernummer van Lees ME is zojuist van de persen gerold. Bekijk hier de beknopte webversie.

In de 19de editie van het verenigingsblad leest u in het Sprokkelnieuws o.a. wat er in ME-land nog te verwachten is in 2013 en dat er in het Europees Parlement vragen zijn gesteld over ME. U treft wederom een nieuwe update aan met het laatste nieuws rond de petitie. De columns van Floor en Monique en de ME-spreuk van Rinus ontbreken uiteraard niet en zijn voorzien van een leuke en toepasselijke cartoon. Ook is er weer een boekbespreking, evenals een nieuw ervaringsverhaal. Er is een verslag van het benefiet op 12 mei – Wereld ME-dag. In het katern Rondom de ME/cvs Vereniging vindt u o.a. de activiteiten die vanuit ME/cvs Vereniging ontplooid worden. Er is veel nieuws te lezen over het project Wetenschap voor Patiënten! Tevens treft u nieuwe mogelijkheden aan om uw steentje bij te dragen en de vereniging nog bloeiender te maken. Van harte aanbevolen! Wat dit zomernummer speciaal maakt zijn de maar liefst acht pagina’s met vakantieverhalen en vakantietips! Samen met de zonnebloem op de voorplaat kan het haast niet anders of Lees ME 19 bezorgt u een zonnig (vakantie)gevoel.

Wilt u een volledige versie van Lees ME ontvangen? Dat kan! Word lid van de ME/cvs Vereniging en u ontvangt elke drie à vier maanden dit rijkgevulde verenigingsblad.

De redactie van Lees ME wenst alle leden en lezers een gloedvolle zomer toe.

-----

 

 

Lees ME 18
Cover Lees ME 18

Lees ME 18 is verschenen!!

Traditiegetrouw wordt de eerste Lees ME van het jaar het lentenummer genoemd. En dat is ook dit jaar weer vertaald naar een voorplaat waarbij de lente u als lezer tegemoet spat. Bekijk hier de beknopte webversie.

In de 18de editie van het verenigingsblad leest u in het Sprokkelnieuws o.a. dat er samenwerkingsverbanden gesmeed worden tussen diverse wetenschappers. Verderop in het blad krijgt u een nieuwe update over de petitie van groep ME-Den Haag. Ook treft u een interview aan met arts Paul van Meerendonk over zijn drijfveren en behandelmethode, een boekbespreking, praktische tips voor alledag en ervaringsverhalen op het gebied van studie, werk en hobby. De columns zorgen voor een vrolijke noot tussen al het serieuze dat aan bod komt. In het katern Rondom de ME/cvs Vereniging vindt u o.a. de activiteiten die vanuit de ME/cvs Vereniging ontplooid worden. Ook treft u daar nieuwe mogelijkheden aan om uw steentje bij te dragen en de vereniging nog bloeiender te maken. Van harte aanbevolen!

Wilt u een volledige versie van Lees ME ontvangen? Dat kan! Word lid van de ME/cvs Vereniging en u ontvangt driemaal per jaar dit rijkgevulde verenigingsblad.

De redactie van Lees ME wenst alle leden en lezers een zachte lente toe.

Lees ME 17
Lees ME 17

19 december 2012, Lees ME 17

Lees ME 17 is verschenen!! Een winterse editie met een prachtige voorplaat, gemaakt door een van de leden, passend in dit jaargetijde.

In dit nummer leest u o.a. dat er vanuit de patiëntenorganisaties geen autorisatie is voor de Nederlandse richtlijn voor CVS, krijgt u een update over de petitie van groep ME-Den Haag en in het Sprokkelnieuws gaat ME naar het Europees Parlement. Verder treft u het derde deel van het drieluik in de rubriek ME/cvs en Ouderschap aan, een boekbespreking, een filmrecensie en een artikel over triggerpoint-therapie. Eén van de vaste columnisten staat deze keer in de spotlight. In de jongerenpagina’s zijn sollicitatietips opgenomen en in het katern Rondom de ME/cvs vereniging krijgt u een kijkje bij de ledenvergadering. Het bestuur vertelt in haar eigen column meer over het project Wetenschap voor Patiënten, dat inmiddels in volle gang is. De webcolleges zijn al duizenden malen bekeken. Tour de Heerenveen, ten slotte, mag u niet missen.

De redactie van Lees ME wenst alle leden en lezers fijne feestdagen en een mooi 2013 toe.

Lees ME 16
Lees ME 16 cover

4 september 2012, Lees ME 16

Lees ME 16 is verschenen! Een zomerse editie zoals de voorplaat al aangeeft. Bekijk hier de beknopte webversie.

In dit nummer treft u o.a. een verslag van Wereld ME-dag 2012 aan, een update over de petitie van groep ME-Den Haag, het tweede deel van het drieluik in de rubriek ME/cvs en Ouderschap, een artikel over APS, informatie over de noodzaak van statuten en een huishoudelijk reglement en een bijdrage vanuit de Jongerenafdeling. Omdat de redactie in het voorjaar is uitgebreid stellen de redactieleden zich aan u voor. Ook is er ruim aandacht voor de multidisciplinaire richtlijn. En natuurlijk ontbreken de vaste columnisten niet in dit nieuwe nummer van Lees ME.

Alle leden van de ME/cvs Vereniging ontvangen drie maal per jaar dit rijkgevulde verenigingsblad over alles rondom ME/cvs. Wilt u een volledige versie van Lees ME ontvangen? Dat kan! Word lid van de ME/cvs Vereniging.

-----

 

Lees ME 15
Cover Lees ME 15

25 april 2012, Lees ME 15

Deze week is Lees ME 15 verschenen, met weer een rijk assortiment aan wetenswaardige en lezenswaardige artikelen en een prachtige voorplaat.
Indrukwekkend is het In memoriam van Marieke Das. Om stil bij te staan...

Met onder andere ruimte voor: Informatie over de handtekeningenactie voor het Burgerinitiatief om ME als biomedische ziekte erkend te krijgen, een pagina voor jongeren, ME-denkertjes, een bijdrage van de Steungroep en het eerste van een reeks verklarende artikelen over de statuten van onze vereniging. Daarnaast een vervolgartikel over de therapie van Sarah Myhill, en het eerste deel van een drieluik over de beleving van drie gezinsleden van de ME van één van hen. En natuurlijk bijdragen van onze vaste columnisten Floor, Monique en Rinus Karren Maar Van Sprundel. En nog meer.

Afijn, teveel om op te noemen. Reden zat om lid te worden en alle Lees ME's van dit jaar (alsnog) te ontvangen.

 

-----

 

 

Lees ME nummer 14
Cover-Lees-ME-14.jpg

EXTRA ~ Lees ME 14 verschenen ~ EXTRA

Vandaag, 28 december 2011, is de veertiende editie van het ledentijdschrift Lees ME verschenen. Zoals vanouds met een boeiende en gevarieerde inhoud.

Memorabel is het feit dat het deze maand 5 jaar geleden is dat de eerste Lees ME van de drukpers rolde. Een felicitatie waard aan allen die nu en in het verleden aan het ledentijdschrift hebben meegewerkt.

In deze nieuwe uitgave van Lees ME treft u de volgende onderwerpen aan:

* lezerspost,

* boekbespreking,

* inspanningsintolerantie,

* columns,

* lezing prof. dr. Anthony Komaroff,

* tips,

* en nog veel, veel meer.

 

Om een idee te krijgen van de inhoud kunt u een webversie van Lees ME 14 downloaden.

Word lid van de ME/cvs Vereniging en u ontvangt voortaan de volledige Lees ME in de brievenbus.

Lees ME nummer 13
Lees ME 13

De dertiende editie van het ledentijdschrift Lees ME verscheen in augustus 2011.

Deze uitgave bevat de volgende onderwerpen:

 • Een leven lang ziek;
 • Schapeloze nachten;
 • In de spotlight;
 • Wetenschap;
 • En nog veel en veel meer.

Word lid van de ME/CVS Vereniging en ontvang de volledige versie van Lees ME in de brievenbus.

 

 

Lees ME nummer 12
Cover Lees ME 12

Het twaalfde nummer van het ledentijdschrift Lees ME verscheen in februari 2011.

Deze uitgave bevat de volgende onderwerpen:

 • Vergeet ME niet;
 • Keuringspraktijk UWV;
 • Lezers schrijven;
 • Topgesprek groep 7 en 8;
 • En nog veel, veel meer...

Word lid van de ME/CVS Vereniging en ontvang de volledige versie van Lees ME in de brievenbus.

Lees ME nummer 11
Cover Lees ME nummer 11

Het elfde nummer van het ledentijdschrift Lees ME verscheen in oktober 2010. 

Deze uitgave bevat de volgende onderwerpen:

 • Mindfulness;
 • Onderzoek Inspectie Werk en Inkomen naar keuringen bij ME/CVS;
 • Malaise na inspanning;
 • Bezwaarschrift tegen CBO-richtlijn;
 • En nog veel, veel meer...

Word lid van de ME/CVS Vereniging en ontvang de volledige versie van Lees ME in de brievenbus.

Lees ME nummer 10
Cover Lees ME nummer 10

Het tiende nummer van het ledentijdschrift Lees ME verscheen in mei 2010.

Dit jubileumnummer bevat onder meer de volgende onderwerpen:

 • Arts Ruud Vermeulen;
 • De ME/CVS Vereniging;
 • De actualiteit van de psychosomatische belediging;
 • Feest in een puntzak;
 • Lotgenotencontact;
 • ME: chronisch vermoeidheidssyndroom of een afzonderlijk ziektebeeld?;
 • En nog veel, veel meer...

Word lid van de ME/CVS Vereniging en ontvang de volledige versie van Lees ME in de brievenbus.

Lees ME nummer 9
leesme-9

Het negende nummer van het ledentijdschrift Lees ME verscheen in december.

Het nummer bevat ondermeer de volgende onderwerpen:

 • Eet wat bij je past
 • CGT-ervaringen;
 • ErkenME;
 • Retrovirus XMRV;
 • Boekbespreking;
 • Me/CVS en hobby;
 • En nog veel, veel meer...

Word lid van de ME/CVS vereniging en ontvang de Lees ME in de brievenbus.

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften