Covid-19 en ME

12 december 2020
Langdurige Covid: de overlap met ME, en discussie over de behandeling

Ongeveer 10% van de patiënten met Covid-19 heeft last van aanhoudende klachten, zoals vermoeidheid. Artsen zien een grote overlap tussen mensen met langdurige Covid en met ME/cvs. Beide groepen patiënten keren maar niet terug naar het oude energieniveau, en ervaren klachten als: hoofdpijn, ‘hersenmist’ (brain fog), slaapproblemen, versnelde hartslag, gewrichts- en spierpijn, vermoeidheid, of post-exertionele malaise (PEM). Gezien de vele overeenkomsten, kan de onderliggende oorzaak van de twee aandoeningen hetzelfde zijn.

Lees verder ...

-------

3 oktober 2020
Covid-19, Postviraal Vermoeidheidssyndroom (PVS) en ME

Nu Covid-19 (SARS-CoV-2) sinds maart 2020 meer dan een half jaar wereldwijd rondwaart, wordt steeds meer bekend over het ziekteverloop en de gevolgen ervan.

Een deel van de patiënten heeft milde symptomen of helemaal geen symptomen.

In de acute fase krijgen patiënten symptomen: koorts, hoesten, kortademigheid, daarnaast komen ook diarree, buikpijn, verlies van reukzin en smaak en vermoeidheid voor. Als Covid-19 ernstiger verloopt komt ook schade aan andere organen en bloedvaten voor.

Een deel van de patiënten herstelt snel, binnen enkele weken. Een ander deel van de patiënten (ook met “lichte” klachten) houdt langdurige klachten over, soms vele maanden en is nog steeds niet hersteld.

De symptomen van langdurige Covid lijken sterk op de symptomen van ME. 

Lees verder ...

-------

 

14 augustus 2020
Artikel in de Volkskrant: Ook maanden na corona nog extreem moe: ‘Dit is een nieuwe ziekte. En een buitensporige’

Fysiek lijkt er niets aan de hand en toch heeft een deel van de ex-covid-patiënten maanden later nog altijd ernstige klachten. Die lijken sterk op een onbegrepen aandoening, het chronisch­vermoeidheidssyndroom. Het onderzoek ernaar komt nu op gang.

Lees verder ...

-----