12 redenen waarom (sommige) artsen patiënten met ME/cvs niet geloven

Datum: 
22/05/2020

Dr. Mark Guthridge, arts en patiënt, schrijft regelmatig over ME/cvs in draadjes op twitter, waarbij hij zijn tweets onderbouwt met links naar wetenschappelijke artikelen. Dit keer:

12 redenen waarom (sommige) artsen patiënten met Myalgische Encefalomyelitis/ Chronische Vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) niet geloven

 1. Artsen zijn geneigd mensen met ME te zien als “mensen met bepaalde persoonlijkheidstrekken.”
 2. Artsen dachten dat er bij ME een plausibel pathologisch mechanisme ontbreekt en dat de symptomen niet konden worden toegeschreven aan een exacte locatie.
 3. Er zijn verschillende diagnostische criteria voor ME/ cvs die de ziekte delegitimeert (onwettig verklaart).
 4. Artsen dachten dat patiënten met ME een slechte arbeidsmoraal hadden.
 5. Artsen dachten dat patiënten met ME een verkeerde houding hadden, het ontbrak hen aan stoicisme (onbewogenheid) en zij stelden niet alles in het werk om zo snel mogelijk beter te worden.
 6. Artsen rapporteerden veel conflicten met hun patiënten over de oorzaken van ME/cvs en de behandeling daarvan.
 7. Een aantal artsen stereotyperen patiënten met ME en hun benadering vol oordelen kan verhinderen dat patiënten zo objectief mogelijk worden onderzocht.
  https://www.bmj.com/content/328/7452/1354
   
 8. Barrières voor effectieve klinische behandeling van mensen met ME zijn deels te wijten aan de overtuigingen van artsen die mogelijk geen rekening houden met het beste beschikbare wetenschappelijke bewijs.
 9. Sommige artsen waren sceptisch dat ME/cvs een mode-ziekte zou kunnen zijn.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7629762
   
 10. Sommige artsen vonden dat de diagnose ME/cvs een self-fullfilling prophecy zou zijn en dat de volledig ‘normale’ symptomen van vermoeidheid en zwakte onnodig gepathologiseerd zouden kunnen worden. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1295234/
   
 11. Sommige interpretaties van ME/cvs zijn ronduit verbijsterend.
  “Het beeld van de problematische eigen zoektocht naar herstel dat de ziekte-ervaring definieerde ... verwoordde de negatieve effecten op zichzelf en identiteit die verband houden met ME/cvs.”  
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953607005023
   
 12. En sommigen denken dat ME/cvs gewoon ouderwetse hysterie is.
  ME/cvs: een “transitie in iemands leven en hoop geven zijn manieren om de ervaring te herformuleren. Vrouwen kunnen betekenis vinden in hun spiritualiteit en het ontwikkelen van strategieën om er mee om te gaan.” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07399330050082263?journalCode=uhcw20&#.XpLOy-F22vk.twitter

  ------