7 wetenschappelijk onderbouwde bevindingen

Datum: 
11/02/2020

7 evidence-based en wetenschappelijk onderbouwde bevindingen dat
ME een multi-orgaan, multi-systeem en ernstig invaliderende ziekte is.

Beter begrip van de pathofysiologie van ME:

Deze nieuwe bevindingen werden gepresenteerd op een NIH conferentie in 2019 over neuro-endocriene, metabolische, immunologische en fysiologische afwijkingen die bijdragen aan ME/cvs.

* ME-patiënten hebben tekorten in drie organen die van belang zijn voor de hormonale balansen in het lichaam die de hypothalamus-hypofyse-bijnier as wordt genoemd. Belangrijk is dat de tekorten die worden waargenomen bij ME-patiënten nogal verschillen van de tekorten die worden waargenomen bij depressie.

* Cognitieve problemen worden vaak waargenomen waar het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken wordt vertraagd en het geheugen is aangedaan. Belangrijk is dat de beperkingen simpelweg niet consistent zijn met de aanwezigheid van psychiatrische aandoeningen.

* De recentste resultaten uit fMRI beeldvormend onderzoek tonen aan dat ME-patiënten anders reageren op geluids- en visuele prikkels en geheugen. ME-patiënten hebben ook een gewijzigde connectiviteit tussen verschillende hersenregio’s die mogelijk verklaren waarom zij cognitieve beperkingen hebben.

* De recentste studies op het gebied van beeldvormend hersenonderzoek tonen ook aan dat ME-patiënten wijdverspreide herseninflammatie (neuroinflammatie) hebben en verhoogd lactaat in de hersenen. Ruggenmergvocht bevat bij ME/cvs ook toegenomen niveaus van eiwitten die betrokken zijn bij beschadiging en reparatie van weefsel.

* ME-patiënten hebben gebrek aan “energie” omdat hun cellen een probleem hebben met het genereren (en/of mogelijk gebruiken) van energie uit zuurstof (aerobe metabolisme), suiker (anaerobe metabolisme), lipiden (vetzuur oxidatie) en aminozuren.

* Veel studies hebben gerapporteerd dat ME-patiënten immuunproblemen hebben. Zo zijn bijvoorbeeld de niveaus in het bloed van pro-inflammatoire signalerende proteïnen (cytokinen) significant hoger bij ME-patiënten, waarbij de ziekste patiënten de hoogste niveaus van cytokinen in hun bloed hebben.

* Tot slot hebben meerdere studies aangetoond dat ME-patiënten door inspanning zieker worden, dat zij verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines, een lagere hartslag, lagere bloeddruk en een lager aeroob metabolisme hebben.

meer details in:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2737854

Met dank aan Dr. Mark Guthridge op Twitter voor het kort samenvatten van dit artikel.
unroll: https://threadreaderapp.com/thread/1148875181944795136.html

 

-----