Cochrane trekt gepland protocol terug

Datum: 
09/12/2018
 

 

7 december 2018: Cochrane trekt het geplande protocol voor een systematische review van de individuele patiënten data studie uit 2014 naar (Graded) Exercise therapie voor CVS terug.

Wat is Cochrane?

Cochrane (internationaal, non-profit en onafhankelijk volgens hun eigen website) verzamelt en bundelt informatie over effectiviteit van de gezondheidszorg uit wetenschappelijke onderzoeken tot systematische overzichten, die zij vervolgens weer publiceren in de database van Cochrane (Cochrane Library). Deze systematische overzichten kunnen de basis zijn waarop beleidsbeslissingen worden genomen.
https://netherlands.cochrane.org/over-ons

Beoordeelt Cochrane een bepaalde behandeling in een systematisch overzicht (na literatuuronderzoek van beschikbaar wetenschappelijk onderzoek) als effectief/evidence based, dan wordt dit zeer serieus genomen.

Om welke studie gaat het?

Lillebeth Larun. Jan OdgaardJensen, Kjetil G Brurberg,
Trudie Chalder, Marianne Dybwad, Rona E Moss
Morris, Michael Sharpe, Karen Wallman, Alison Wearden, Peter D White, Paul P Glasziou
https://www.cochranelibrary.com/…/10…/14651858.CD011040/full
We zien hier een aantal bekende namen bij staan van PACE auteurs.

Het ingetrokken protocol is gepubliceerd, maar nooit uitgevoerd, en alleen als protocol toegevoegd aan de database van Cochrane (Cochrane Library).

Het was de bedoeling om een plan te schrijven om een review uit te voeren van GET bij CVS, waarbij gegevens zouden worden gebruikt van patiënten uit eerder gepubliceerde studies. Dit zal nu niet gaan gebeuren, dus de voorgestelde review zal niet worden gepubliceerd op de website van Cochrane.

Waarom zo belangrijk?

Dit is een belangrijke stap van Cochrane, een andere is echter nog niet gezet en nog belangrijker, die van intrekken van de systematisch review uit 2017:

“Exercise therapy for chronic fatigue syndrome”
Cochrane Systematic Review - Intervention Version published: 25 April 2017
Lillebeth Larun. Kjetil G Brurberg, Jan Odgaard
Jensen, Jonathan R Price

https://www.cochranelibrary.com/…/14651858.CD003200.p…/full…

Door o.m. patiënten-wetenschappers Robert Courtney en Tom Kindlon zijn meerdere klachten ingediend tegen deze review van Cochrane. Robert Courtney overleed helaas in maart 2018 op 48-jarige leeftijd, nadat hij in februari 2018 nog een formele klacht had ingediend tegen Cochrane, die later ontvankelijk werd verklaard.

Mark Vink en Alexandra Vink-Niese publiceerden een artikel waarin ze de Cochrane review uit 2017 bekritiseerden: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6176540/

Cochrane heeft de auteurs de kans gegeven om hun werk aan te passen en te wijzigen, maar beoordeelde de wijzigingen die vervolgens door de auteurs werden voorgesteld als “niet voldoend aan de kwaliteitseisen”. Ze noemden de review ook achterhaald (out of date). Er wordt nu over gediscussieerd welke stappen er nodig zijn om te komen tot een volledige update.
Helemaal teruggetrokken is deze publicatie dus nog niet.

Meer weten?

Voor de liefhebbers de link naar de MEPedia pagina mbt Cochrane:
https://me-pedia.org/wiki/Cochrane

En alle vertalingen in het nederlands op MEgids.net:
https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pi…

Artikel van Marc van Impe over de recente ontwikkelingen:
https://deimperatief.wordpress.com/…/me-cvs-cochrane-wijst…/

 

 

-----