De patiënt zelf aan het roer!

Datum: 
21/11/2018

De patiënt zelf aan het roer!
Nieuw project: Mijn eigen onderzoek - darmgezondheid

Er is in september 2018 een nieuw driejarig wetenschappelijk project gestart, waarbij er een op maat gemaakte behandeling met probiotica en andere supplementen wordt ingezet die per individuele patiënt kan verschillen. Je kunt je nu al aanmelden als geïnteresseerde (zie onder).

Doelgroep is chronisch zieke patiënten met bijvoorbeeld de combinatie buikklachten en chronische vermoeidheid. (dus niet specifiek ME of CVS).

Daarbij wordt met name gekeken naar darmgezondheid op basis van bloed- en ontlastingsonderzoek.

Een groot gedeelte van je weerstand wordt in je darmen geproduceerd.

Het is bekend dat bij sommige ME/cvs patiënten gezondheidswinst behaald kan worden door de darmen te herstellen, o.a. door te onderzoeken welke tekorten er zijn. Elk stukje van je darmen heeft een andere functie en wanneer daar een schakel in de keten ontbreekt, of de darmwand is beschadigd, werkt de spijsvertering minder goed en ontstaan er gezondheidsproblemen. Zo kan het zijn dat 2 patiënten met dezelfde diagnose problemen ondervinden in verschillende stukken van de darmen en totaal verschillende supplementen nodig hebben.

Het project gaat er van uit dat patiënten zelf heel veel zoeken naar oplossingen en ook experimenteren om hun gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren (zelfzorg). Veel ME/cvs patiënten hebben bijvoorbeeld al volop geëxperimenteerd met supplementen op zoek naar enige verbetering en daardoor is er al veel kennis opgebouwd.

Helaas benut wetenschappelijk onderzoek al deze kennis niet of nauwelijks. Daar wil dit project verandering in brengen. Door mee te doen, help je niet alleen jezelf, maar ook de patiëntengemeenschap.

Als individuele patiënt meet je zelf het effect van je behandeling, doordat je vooraf aangeeft wat je graag zou willen bereiken en bijhoudt hoe het gaat (middels een daarvoor ontworpen app). Je blijft zelf aan het roer staan.

Uiteraard zijn wij als patiëntenvereniging erg geïnteresseerd in de uitkomsten van dit project bij patiënten met de diagnose ME/cvs en blijven wij dit op de voet volgen.

Het project heet: Mijn Eigen Onderzoek - darmgezondheid

---

Lees hier meer over het project: MijnEigenOnderzoek / MyOwnResearch.

“Het doel van het project is om de inzet en vindingrijkheid van patiënten, waarmee zij zelf iets ondernemen om hun eigen gezondheid te verbeteren, te ondersteunen met een passende methodische aanpak. Hiermee krijgen individuele patiënten sneller uitsluitsel of een gekozen aanpak voor hem of haar werkt. Tegelijk levert dit ook medisch-wetenschappelijke resultaten op. De veronderstelling is dat op deze manier aanzienlijk sneller relevante wetenschappelijke kennis wordt ontwikkeld dan met de gebruikelijke onderzoeksmethoden, en dat werkzame therapieën en producten sneller getoetst worden en hun weg vinden in de praktijk.”

Mijn data, onze gezondheid
http://mdog.nl/mijn-eigen-onderzoek/
http://mdog.nl/over-ons/visie-missie/

“MD|OG zorgt ervoor dat patiënt en burger volledige beschikkingsmacht hebben over zijn eigen data, zodat die als regisseur kan optreden van zijn eigen gezondheid.”

Lees hier meer over het project (Springfield (https://springfieldnutra.com/) is een van de deelnemende bedrijven en een gerenommeerde producent van supplementen, werkte eerder ook samen met dr. Michael Maes): https://springfieldnutra.com/nieuws/doorbraak-in-onderzoek-van-chronisch-zieken/

Geïnteresseerd?

Patiënten en artsen kunnen deelnemen aan dit project en zich alvast via onderstaande link opgeven voor de mailinglijst.

Dan krijg je alle benodigde informatie en bericht zodra bekend is wanneer het project kan gaan starten en je je kunt gaan opgeven.
https://mdog.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=556552785acacefdaec7f98cb&id=11fd489c91

Voor verdere informatie zie: http://mdog.nl/mijn-eigen-onderzoek/

 

 

-----