Hersenen in brand

Datum: 
14/11/2018

Jarred Younger onderzocht de volledige hersenen en vond bijna overal tekenen van neuro-inflammatie bij ME/cvs patiënten. Hij mat de hoeveelheid lactaat en de temperatuur in de hersenen op verschillende plekken met een nieuwe techniek.

Neuro-inflammatie: 
Bij veel hersenziekten spelen chronische laaggradige ontstekingen een grote rol bij het ziekteproces. Dit soort ontsteking wordt ook wel neuro-inflammatie genoemd. Hierbij kan sprake zijn van ontstekingen aan delen van de hersenen zelf, of aan de zenuwen.

Lactaat (melkzuur) is een product van de anaerobe (zonder zuurstof) stofwisseling, dat ontstaat wanneer de spieren of de hersenen zich (sterk) inspannen.

Dit werd wijdverspreid door de hele hersenen van mensen met ME/cvs gevonden. Sommige gedeelten hadden zelfs erg veel lactaat en de temperatuur in die gebieden was ook verhoogd, wijzend op ontsteking. 
Dat verhoogde lactaat en de hogere temperatuur in de hersenen werden echter niet aangetroffen bij de gezonde proefpersonen.

“Toen gevraagd werd wat dit kon veroorzaken, zei Younger dat elke neurodegeneratieve/neuro-inflammatoire aandoening zoals ME of ernstig hersenletsel dat de microglia (immuuncellen in de hersenen) genoeg bijstelt om een aanhoudende periode van ontsteking te veroorzaken, de zuurstof in het systeem verbrandt. Eenmaal dat gebeurt, nemen de cellen hun toevlucht tot anaeroob metabolisme en lactaat bouwt zich op net zoals dat gebeurt in de spieren tijdens inspanning.”

Dit is nog een relatief kleine studie (15 personen met ME/cvs en 15 gezonde proefpersonen) en moet nog herhaald worden in grotere aantallen en bij meerdere instituten, maar ondersteunt wel de resultaten van eerdere Japanse studies.

 

Lees verder ...

 

 

 

-----