Inspanningstesten bij ernstige vorm van ME/cvs.

Datum: 
04/07/2020

Tweedaagse cardiopulmonaire inspanningstesten bij vrouwen met een ernstige vorm van ME/cvs: Vergelijking met patiënten met een milde en matige vorm.

Net zoals bij andere ziektes kan de ernst van ME/cvs variëren van mild tot ernstig. Sommige patiënten kunnen hun dagelijkse activiteiten nog uitvoeren met extra rusten, terwijl anderen bedgebonden zijn en afhankelijk van hulp met dagelijkse activiteiten.

Inspanningsintolerantie samen met een verlengd herstel van activiteit (zowel fysiek als mentaal) en verergering van symptomen na inspanning vertegenwoordigen een belangrijk kenmerk van ME/cvs dat postexertionele malaise (PEM) wordt genoemd.

De gouden standaard om de mate van fysieke activiteitenintolerantie te meten is cardiopulmonaire inspanningstesten (CPET). Veel ME/cvs patiënten kennen dit al als de tweedaagse fietstest.

Vele studies hebben aangetoond dat de maximale zuurstofinname verminderd is bij de meerderheid van de ME/cvs patiënten.

Echter, studies hebben ook aangetoond dat een enkelvoudige CPET test (dus één test op één dag) bij ME/cvs patiënten VO2max waarden kan laten zien die vergelijkbaar zijn met of slechts een beetje lager zijn dan die van gezonde inactieve controles. (De VO2max of het maximale volume zuurstof(gas) dat je kunt transporteren en verwerken in een bepaalde tijd).

Een tweedaags CPET protocol brengt verder onderscheid aan tussen ME/cvs patiënten en gezonde sedentaire (inactieve) controles.

Lees verder ...