Met behulp van je hartslag je ME/cvs onder controle houden

Datum: 
03/09/2019

Twee artikelen van Tracy Duvall over hoe je met behulp van je hartslag je ME/cvs onder controle houden en hoe je je hartslag en hartslagvariabelen kan meten.

Met behulp van je hartslag je ME/cvs onder controle houden

Een van de belangrijkste adviezen voor mensen met ME/cvs is: “Doe niet te veel.” Maar de terugslag in de vorm van post-exertionele malaise (PEM) komt pas later, dus hoe weet je dan of je te veel doet? Sommige medische professionals raden patiënten aan hun pols, of hartslag, in de gaten te houden, om zo binnen hun ‘energie-envelop’ te blijven. Net als veel anderen volg ik dit advies op. Maar ik denk dat het focussen op de hartslag, en vooral op een bepaald aantal slagen per minuut, te eenvoudig is en er juist voor kan zorgen dat je te veel doet. 
Lees verder …

 

Hoe meet ik hartslag en hartslagvariabelen

Eerder verklaarde ik hoe ik mijn hartslag gebruik om grip op mijn chronische ziekte te krijgen. In dit artikel zal ik mijn apparatuur beschrijven, die me ook toestaat mijn hartslagvariabelen (HVR) te monitoren. In het kort, ik verbind een Garmin Vivoactive 3 smarthorloge aan een Wahoo Tickr Fit armband; het horloge meet de HRV goed, maar werkt slecht tijdens een lage hartslag- dat is ongeveer alles wat ik doe.
Lees verder …

-----