Orthostatische stress testen bij patiënten met ME/cvs met en zonder bijkomende fibromyalgie

Datum: 
20/09/2020
Orthostatische stress testen bij patiënten met ME/cvs met en zonder bijkomende fibromyalgie: Effecten op drukpijngrens en temporele summatie.
Opnieuw een recent gepubliceerde studie van Linda van Campen, Peter Rowe, Freek Verheugt en Frans Visser, dit keer over verschillen en overeenkomsten in pijnbeleving tussen ME/cvs met en zonder fibromyalgie en gezonde controles.
 
Bij ME/cvs patiënten komt spierpijn veel voor. In een studie had 94% van de ME/cvs patiënten spierpijn en 84% gewrichtspijn. Ook komt fibromyalgie vaak voor in combinatie met ME/cvs. Er is een grote overlap tussen ME/cvs en fibromyalgie, een ziekte die met name wordt gekenmerkt door pijn in de skeletspieren.
 
In dit onderzoek wordt uitgetest of orthostatische stress, dus het veranderen van houding van liggend naar zittend of staand, invloed heeft op de ervaren pijndrempel en of een herhaalde pijnprikkel ook een oppluseffect heeft.
 
Deze resultaten tonen aan dat, net als bij lichaamsbeweging, orthostatische stress de fysiologie van de pijnbeleving negatief kan beïnvloeden bij ME/cvs. Wanneer ME/cvs patiënten ook nog bijkomende fibromyalgie hebben, wordt de fysiologie van pijnbeleving zelfs nog negatiever beïnvloed.
 
 
---