Persbericht ME Association

Datum: 
21/03/2018

Heranalyse van de PACE-trial vindt dat indrukwekkende claims voor herstel na CGT en GET ‘niet statistisch betrouwbaar’ zijn

Persbericht ME Association, 21 maart 2018

De verbetering did gemeld wordt in een controversiële medische studie, deels gefinancierd door het departement voor werk en pensioenen, was “statistisch niet betrouwbaar”, zo blijkt uit een grote studie.

Een grootschalige, door de overheid gefinancierde studie, bekend als PACE, beweerde dat psychotherapie en oefentherapie hielpen voor de naar schatting 250.000 patiënten die aan de verwoestende ziekte ME (myalgische encefalomyelitis) lijden.

“We ontdekten dat de groepen die CGT en GET kregen, niet significant beter presteerden dan de controlegroep…” Carolyne Wilshire.

Voor de aandoening, ook bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom, die zich manifesteert als niet-aflatende vermoeidheid en intense pijn, bestaat er geen gekende genezing en ze wordt erger door inspanning.

Patiënten zijn vaak aan hun bed gekluisterd, niet langer in staat om te wandelen, en hebben zelfs hulp nodig om te douchen – een handeling waar ze uren, dagen, weken of langer kapot van kunnen zijn.

Lees verder ....