Resultaten: welk biomedisch wetenschappelijk onderzoek eerst?

Datum:
18/04/2020

Resultaten: welk biomedisch wetenschappelijk onderzoek eerst?

Begin maart vroegen wij jullie om een korte enquête in te vullen.

Jullie konden zo je mening laten horen over welk biomedisch wetenschappelijk onderzoek jullie hoogste prioriteit heeft bij de onderzoeksagenda die de stuurgroep ME/CVS bij ZonMW gaat opstellen.

De enquête werd maar liefst 503 keer ingevuld. Wij zijn heel blij met deze respons, omdat dit een duidelijk signaal afgeeft aan de stuurgroep, aan ZonMw en aan het ministerie van VWS over waar patiënten met ME/cvs hun prioriteiten leggen.

Velen hebben aangegeven dat zij het lastig vonden dat er maar één voorkeur kon worden ingevuld. Toch komt er juist daardoor een hele heldere prioriteitenlijst uit:

1. Onderzoek naar medicijnen en behandelingen voor ME/cvs
  2. Onderzoek naar de oorzaak van ME/cvs

Uit de enquête wordt ook duidelijk wat nauwelijks behoort/behoren tot de prioriteiten van de patiënten. Onderaan staat met 0,4% Onderzoek naar het ziektebeloop in de tijd.

Deze resultaten zijn ingebracht door de ME/cvs Vereniging bij de stuurgroep.

Bekijk hier alle resultaten: https://www.me-cvsvereniging.nl/sites/default/files/documenten/Grafiek%20onderzoeksvraag.pdf