Studie van Prusty/Naviaux verbindt infecties met energie verstoringen.

Datum: 
02/05/2020

ME/cvs verklaard? Studie van Prusty/Naviaux verbindt infecties met energie verstoringen.

Als kind krijg je meestal wel een aantal kinderziektes, die worden veroorzaakt door herpesvirussen. Daarna heb je weerstand opgebouwd.

In dit artikel schrijft Cort Johnson over het verband tussen HHV-6 en HHV-7 (de zesde en de zevende ziekte) en ME/cvs. Hij schrijft over het onderzoek dat Bhupesh Prusty en Robert Naviaux hebben gedaan.

Uit bloedonderzoek blijkt meestal niet dat mensen met ME/cvs meer virusdeeltjes in hun bloed hebben van HHV-6 en 7 dan anderen. Maar het onderzoek van Bhupesh Prusty wijst er op dat er misschien een ME/cvs subgroep is waarbij HHV-6 en 7 een voortdurend sluimerende infectie blijven veroorzaken.

HHV-6 blijft in je bloed zitten en kan opnieuw actief worden (reactivatie). Meestal merk je daar niets van als je gezond bent. Bij ME/cvs gebeurt iets verrassends. Heel vroeg in de fase van reactivatie zorgt HHV-6 er voor dat de mitochondriën, de energiefabriekjes in onze cellen, minder energie kunnen produceren, ze gaan fragmenteren.

De cellen van ME/cvs patiënten merken op dat de mitochondriën niet meer goed werken (fragmenteren) en gaan hun verdediging tegen virussen sterk opvoeren. Dit kost zoveel energie, dat er te weinig energie over is voor iets anders.

Ook lijkt de cel een soort alarmsignaal af te scheiden naar andere cellen dat er gevaar dreigt, waardoor ook deze cellen in dezelfde toestand belanden. Dit noemen ze de Cell Danger reactie. Ook de gezonde cellen belanden in een soort winterslaap toestand, de metabolische val.

Mogelijk is dit de verklaring voor de ervaring dat sommige ME/cvs patiënten zelden meer verkouden worden.

Prusty en Naviaux hebben dit in het laboratorium getest. Ze voegden serum uit de cellen van ME/cvs patiënten toe aan gezonde cellen, cellen zonder infecties. Ook hier begonnen de mitochondriën te fragmenteren. De eerder gezonde cellen reageerden door hun verdediging tegen virussen sterk op te voeren. Daardoor blijven ook de gezonde cellen voortdurend zeer waakzaam en vermindert de energieproductie.

Welk “stofje” het is dat de signalen uit de geïnfecteerde cellen uitstuurt naar gezonde cellen, weten ze nog niet. Als ze dat zou weten, zou je misschien het signaal kunnen blokkeren, waardoor je voorkomt dat de gezonde cellen in een cel danger reactie terechtkomen.

In 2016 is er al een studie geweest die vond dat samenvoegen van cellen van ME/cvs patiënten met gezonde cellen er voor zorgt dat de energieproductie of andere factoren in gezonde cellen afnamen. Dit onderzoek van Prusty en Naviaux kan dat bevestigen (maar moet nog worden herhaald in grotere aantallen en op meer plekken).

Lees verder....

 

 

-----