Veelbelovende stap richting test voor ME

Datum: 
30/04/2019

Hoopvolle resultaten

Onderzoekers zetten 'Veelbelovende stap richting test voor ME’ berichtte de NOS vanmorgen.

De onderzoekers van Stanford namen bloed van veertig proefpersonen van wie de helft gezond was en de helft ziek. Daarna stelden ze delen van het bloed bloot aan chemische stress door zout toe te voegen. Het bloed van de ME-patiënten reageerde anders dan dat van de gezonde mensen.

Dit is en onderzoek dat nog in de pilot fase verkeert, herhaald moet worden met grotere aantallen proefpersonen en in meerdere onderzoekscentra. Daarnaast moeten de resultaten bij ME nog vergeleken worden met de bij andere ziektes, zodat duidelijk is dat deze test alleen patiënten met ME identificeert.

Ron Davis, directeur van de wetenschappelijke adviesraad van de Open Medicine Foundation legt de publicatie in PNAS uit over de nanonaald (29 april 2019).

“Een paper dat de nanonaald beschrijft werd gepubliceerd in [het wetenschappelijke tijdschrift] Proceedings of the National Academy of Sciences. Dr. Ronald W. Davis is de senior auteur. Dr. Rahim Esfandyarpour is de hoofdauteur.

De nanonaald is een test die veranderingen meet in immuuncellen in hun plasma door chemische stress (zout). Binnen in de nanonaald komen de immuuncellen in aanraking met een zwakke elektrische stroom. De verandering in elektrische activiteit is direct gecorreleerd met de gezondheid van de proefpersoon.

De test, die nog steeds in de pilot fase verkeert, is gebaseerd op de manier waarop je immuuncellen reageren op stress. Met bloedmonsters van 40 personen -20 met en 20 zonder ME/CVS- leverde de test nauwkeurige resultaten, die accuraat alle patiënten identificeerde en geen van de gezonde controle proefpersonen.”

Bronnen:
NOS https://nos.nl/l/2282630
Stanford: http://med.stanford.edu/news/all-news/2019/04/biomarker-for-chronic-fatigue-syndrome-identified.html

Voor wie verder wil lezen is hier een artikel van Stanford over het werk van Dr. Rahim Esfandyarpour, Ph.D. en Prof. Ron Davis.(engels)

http://med.stanford.edu/…/biomarker-for-chronic-fatigue-syn…

En op de site van de Open Medicine Foundation: 
https://www.omf.ngo/…/omf-funded-research-nanoelectronics-…/(engels, met links naar andere artikelen)
Het onderzoek werd gefinancierd door de Open Medicine Foundation.

 

 

-----