Verschil tussen hartslagformules en daadwerkelijke metingen bij ME/cvs

Datum: 
23/05/2020

Hartslagdrempels om activiteiten te beperken bij ME/cvs patiënten (Pacing): Vergelijking van hartslagformules en metingen van de hartslag bij de melkzuurdrempel tijdens cardiopulmonaire inspanningstesten

Onderzoek van Linda van Campen, Peter Rowe en Frans Visser
 

In het algemeen wordt aangenomen dat het oxidatieve metabolisme, de stofwisseling in de cellen waarbij zuurstof wordt gebruikt, bij ME/cvs niet goed werkt.

Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen bewegen. Deze energie is opgeslagen in onze spiercellen en heet ATP (adenosinetrifosfaat). Er is slechts een kleine voorraad ATP beschikbaar voor het samentrekken van je spieren. Daarom moet ATP eigenlijk voortdurend weer opnieuw worden aangemaakt.

Daarvoor hebben we drie verschillende systemen. Als je een marathon loopt, komt je energie uit het aerobe systeem, waarbij zuurstof nodig is.

Trek je een sprint, dan komt het uit het ATP-creatine fosfaat systeem.

Het anaerobe lactische systeem is voor inspanning die submaximaal is en daarbij wordt geen zuurstof gebruikt.

Een eerdere studie deed de aanbeveling om verergering van klachten na inspanning (post-exertionele malaise = PEM) te voorkomen door een pacing strategie toe te passen. Pacing is je activiteiten zo indelen, dat je binnen je grenzen actief kunt zijn zonder te veel en te vaak PEM te krijgen. Te veel en te vaak PEM houdt bij ME/cvs een risico in op blijvende terugval, schade.

Deze strategie houdt in dat patiënten hun hartslag onder de anaerobe drempel houden bij fysieke activiteiten.

Tijdens fysieke activiteiten zoals sporten moet er energie worden aangemaakt en dat doen je spieren door koolhydraten te verbranden. Daarbij komt een afvalstof vrij: melkzuur (lactaat). Daarvoor is voldoende zuurstof nodig.

De anaerobe drempel is het punt waarop je hart niet meer genoeg zuurstof kan rondpompen om al het melkzuur (lactaat) kwijt te raken. Dit hoopt zich op en daardoor verzuren de spieren. Dit lactaatniveau kun je dus meten in je bloed. Je kunt dan ook kijken op welk punt het lactaat ineens gaat oplopen.

Omdat er niet op elke plek en voor iedere patiënt een lactaatmonster kan worden genomen (waarmee je de anaerobe drempel via de verzuring door melkzuur meet), of een cardiopulmonaire inspanningstest (zoals de fietstest) kan worden gedaan, wordt er vaak een rekenformule toegepast. Dan moet je 55% van de voor jouw leeftijd maximale hartslag nemen en dat is dan je berekende hartslag bij de anaerobe drempel: (220-je leeftijd) x 0,55.

Maar er is nooit goed onderzoek gedaan in de praktijk naar de vraag of het berekenen van de maximale hartslag bij de anaerobe drempel betrouwbaar is en vergelijkbaar is met het daadwerkelijk meten van de anaerobe drempel door de cardiopulmonaire test (fietstest).

Deze nieuwe studie heeft beide manieren met elkaar vergeleken.

Er werden 90 volwassenen met ME/cvs (30 mannen en 60 vrouwen) onderzocht. Dit betrof patiënten van de Stichting Cardiozorg in de periode 2012-2018. Casusdefinitie die werd gebruikt: Fukuda en ICC. Mannen en vrouwen werden als aparte groepen geanalyseerd. Er werden rekenformules gebruikt voor gezonde proefpersonen uit een review paper om de maximale voorspelde hartslag te berekenen.

Daarna werd de werkelijke hartslag tijdens de fietstest bij de melkzuurdrempel vergeleken met de berekende hartslag uit de rekenformules. Daarna werden er statistische berekeningen uitgevoerd om te kijken of er gecorrigeerd moest worden vanwege bevooroordeeldheid (bias).

Conclusie van het onderzoek: Rekenformules die zijn bedoeld om mensen met ME/cvs te helpen om bij fysieke activiteit onder de anaerobe drempel te houden voorspellen niet op een betrouwbare manier wat de werkelijke hartslag is bij de melkzuurdrempel zoals die is gemeten bij de cardiopulmonaire inspanningstest (fietstest). Formules gebaseerd op maximale hartslag bij een bepaalde leeftijd x 55% hebben een beperkte toepasbaarheid in de klinische praktijk.

 

van Campen, C. , Rowe, P. and Visser, F. (2020)
Heart Rate Thresholds to Limit Activity in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome Patients (Pacing): Comparison of Heart Rate Formulae and Measurements of the Heart Rate at the Lactic Acidosis Threshold during Cardiopulmonary Exercise Testing.

https://m.scirp.org/papers/100333

 

 

 

-----